Ocean Cleanup 1
OCEAN CLEANUP: Ved hjelp av not fra Mørenot blir det samlet opp plast ved Great Pasific Garbage Patch i Stillehavet. Foto: Ocean Cleanup
Nytt

Mørenot sentral i verdens største ryddeaksjon

Lager 2,5 kilometer lang not til plastkampen i havet.

22.07.2022

Den nederlandske ideelle organisasjonen Ocean Cleanup har valgt Ålesundselskapet Mørenot til å lage en 2,5 kilometer lang not som skal bidra til å rense havene for plast.

Sammen utviklet de en prototype i 2021, en løsning som ble meget vellykket og har samlet opp store mengder med plast i Stillehavet. Det utvikles nå en ny og forbedret versjon og Mørenot er igjen valgt som leverandør til dette viktige prosjektet som har fått navnet «System 03».

– Med over 100 års erfaring fra fiskeri og havbruk, så er det gledelig at vi nå kan ta i bruk vår teknologi og kompetanse til å utvikle «System 03», som er hele tre ganger så stor som den forrige. Dette er et prosjekt vi er svært engasjert i og stolt over å få være med på, forteller Arne Birkeland, administrerende direktør i Mørenot, i en pressemelding fredag.

80.000 tonn plast
Målet til den nederlandske organisasjonen er å rydde opp 90 prosent av verdens flytende havplast innen 2040.

Organisasjonen har startet med The Great Pasific Garbage Patch, et område i Stillehavet der forskere mener at det finnes rundt 80.000 tonn plast, fordelt på et område som er mer enn fire gangar så stort som Norge. Mye av plasten kommer fra de store elvesystema i verden.

Kan bli stort
Grunnleggeren av organisasjonen er Boyan Slat. Han har fått med seg en rekke støttespiller og en rekke store sponsorer.

Målet er etter hvert å ha seksti plastoppsamlingssystem i havet, slik at det kan bli en stor kontrakt for Mørenot, i det som blir karakterisert i verdens største ryddeaksjon.

Mørenot opplyser at noten er spesielt designet og skreddersydd til dette formålet. Den er fire meter dyp og åpen i bunnen, (flere sikkerhetssystemer) noe som sikrer at fisk og annet liv i havet ikke blir dratt med ved tråling etter plast.

Se video her fra oppryddinga av plast 10. juli

Ocean produksjon
LITHAUEN: Produksjonen av nota er alt i gang ved Mørenot i Lithauen: Foto: Mørenot

Dekker 6.000 fotballbaner i døgnet
To offshorefartøy drar nota mellom seg med en fart på 1,5 knop. Den 2,5 km lange nota vil fjerne plast på størrelse med en fotballbane – hvert 15. sekund. Det utgjør et potensial på rett i underkant av 6000 fotballbaner i døgnet.

– Årlig havner cirka 12 millioner tonn plast i havet og utgjør en enorm trussel for alt liv i havet.

- Som en del av en bransje som lever av havet så er dette prosjektet ekstremt viktig for oss og derfor vil vi alltid fortsette å utfordre oss selv til å gjøre enda mer for å opprettholde havene som en viktig matkilde for fremtidige generasjoner, sier Arne Birkeland.

Ocean båtar
MAERSK: Danske Maersk har leid ut PSV-ar til å drage nota i Stillehavet. Foto: Ocean Cleanup

På plass i sommer
Han opplyser at selskapet er i gang med å produsere nota som er kalt «System 003». Denne skal settes i drift i Stillehavet ved Great Pacific Garbage Patch sensommeren 2022.

Følg med på utviklingen og les mer om prosjektet her: https://theoceancleanup.com/

Publisert: 22.07.2022 13:01

Sist oppdatert: 22.07.2022 13:50

Mer om