Vard Electro Andrea Qualizza foto Vard 11
KONTROLLSENTER: Vard Electro-sjef Andrea Qualizza i et kontrollsenter som kan håndtere fjernstyring av større skip. Foto: Vard
Nytt

Ny Vard-løsning for fjernstyrte skip

Blir installert om bord i 14 skip - som skal være de første i offshoreflåten til å bli styrt fra land.

Marius Rosbach
14.07.2022

Vard Electro lanserer en nyutviklet løsning som skal legge grunnlaget for mer autonom drift av større fartøy. «Seaq Remote» er designet for å samle alle automatiseringssystemer i i et sentralisert operasjonssenter på land, opplyser selskapet i en pressemelding.

– Dette er et stort steg i vår teknologiutvikling, uttaler Vard Electro-sjef Andrea Qualizza i meldinga.

– Først ut i verden
«Seaq Remote» skal i første omgang installeres om bord på to serier med offshoreskip som Vard har under bygging i Vietnam.

Det er rederiet Ocean Infinity som har bestilt til sammen 14 flerbruksskip. De siste seks skipa skal etter planen leveres i 2025.

Ocean Infinity Armada Fleet of Marine Robotic Vessels VARD 9 80 2518 View01
Det nye produktet skal i første omgang leveres om bord i 14 nybygde offshore fartøy som ifølge Vard vil bli de første fartøyene av denne størrelsen, som blir fjernstyrt fra land. Illustrasjon: Vard

– Disse fartøyene vil bli operert fra et kontrollsenter på land, noe som gjør dem til de første DP2-fartøyene som kan styres fra land i hele verden, heter det i meldinga.

DP2- er et begrep for teknologien som brukes for dynamisk posisjonering av skip i denne flåten.

Kan styre ulike funksjoner
Det hele skjer ved hjelp av overføring av sanntidsdata fra fartøyet, til et kontrollsenter på land.

Løsningen vil legge til rette for fjernstyring av maskinerisystemer som motorer, propeller og thrustere ved hjelp av smart datadreven funksjonalitet. Den støtter også eksternt dekksmaskineri. Det kan lette operasjoner, redusere behovet for bemanning, og øke sikkerheten.

De 14 skipene blir også utstyrt med batteriteknologi, samtidig som det blir lagt til rette for brenselceller på et seinere tidspunkt.

Publisert: 14.07.2022 13:52

Sist oppdatert: 14.07.2022 14:11

Mer om