Island commander foto island offshore
INSTALLERT PÅ FIRE SKIP: Island Offshore har allerede tatt i bruk Kongsberg-løsningen på fire skip, som gjør at rapporteringa er automatisert. Nå skal resten av skipa i flåten utstyret med «Vessel Insight»-produktet. Foto: Island Offshore
Nytt

Opplever digitalt gjennombrudd

Når Island Offshore kobler på hele flåten, gir det arbeid til Kongsberg-ansatte i Ålesund og på Longva.

Marius Rosbach
16.09.2021

Kongsberg Digital har inngått kontrakt med Island Offshore, om å installere «Vessel Insight» på alle de 26 skipa i flåten, ifølge en pressemelding torsdag.

Den digitale løsninga automatiserer rapporteringa fra skip og avtalen med det Ulsteinvik-baserte rederiet, er en av de største leveringene Kongsberg har landet for produktet.

– Vi ser absolutt et gjennombrudd
«Vessel Insight» -løsningen ble først lansert i 2018.

Kristian Kleiveland som leder salgsarbeidet for offshore- og spesialfartøy i Kongsberg Digital, forteller NETT NO at markedet for slike digitale tjenester er i ferd med å ta av.

– Vi ser absolutt et gjennombrudd for digitale tjenester, og det er en trend som starta ved starten av fjoråret, slår han fast.

Han forklarer at deler av årsaka er Covid-situasjonen, som gjør at bransjen har fått mer erfaring med at de kan overvåke operasjoner og drift, uten å nødvendigvis sende folk om bord.

Operatørene stiller flere krav
Kleiveland omtaler flåteavtalen med Island Offshore som «utrolig spennende».

Han opplever en mer optimistisk stemning blant rederiene om dagen og flere har nå økonomiske muskler til å gjøre slike investeringer.

– Samtidig har operatører som Equinor og Vår Energi begynt å sette krav om deling av data, og det samme skjer innen offshore vind – hvor Island Offshore opererer med flere båter, påpeker han.

Levert fra Longva – styrt fra Ålesund
Kleiveland er én av fire fra Kongsberg Digital som jobber i Ålesund, og som følger opp kunder her i regionen. Han og kollega John Louis Larsen er blant dem som er involvert i leveransen til Island Offshore. Sistnevnte skal følge kunden i bruken av tjenesten.

Selve plattformen er utviklet av Kongsberg-ansatte andre steder i landet, men deler av løsningen er lagd i Ålesund. Flere fra service- og prosjektledelse i byen er også involvert.

– Leveransen med testing og innlegging av software skjer på Longva og arbeidet blir styrt av et miljø i Ålesund, forteller Kleiveland.

Kan kombinere flere program
Kongsberg-løsningen samler inn data fra alle fartøya ved hjelp av automatisert rapportering. Deretter kan rederiet sammenligne drift og operasjoner på de ulike skipa, og ta i bruk avanserte beslutningsverktøy som for eksempel kan føre til mindre bruk av drivstoff.

En av fordelene ved å innføre «Vessel Insight»-løsningen på skipa, er at rederiet får mulighet til å kombinere flere program og sikre seg flere data.

– Selve hardware-leveransen består av et skap om bord i skipa som henter data fra kontrollsystema, en pc som «snakker med» skapet og en nettverksruter som sender dataene til land, forteller Kleiveland.

I tillegg kommer selve programbiten som er «grunnsteinen» i løsninga, pluss en applikasjon kalla «Vessel Performance», som er utvikla i Ålesund.

Publisert: 16.09.2021 11:06

Sist oppdatert: 16.09.2021 11:18

Mer om