Helge Orten
KRITISK: Stortingsrepresentant Helge Orten (H) fra Møre og Romsdal mener Ap kritiserer Solbergregjeringen for en politikk Solberg-regjeringen ikke har ført. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Orten: Ap-politikk vil tappe bedriftene

Arbeiderpartiet sier en ting og gjør noe annet i næringspolitikken, mener stortingsrepresentant Helge Orten (H).

08.12.2021

- Alle små og mellomstore norskeide bedrifter i Møre og Romsdal bør merkes seg at Arbeiderpartiet og Vestre (næringsminister Jan Christian Vestre, red, merk) holder festtaler om aktiv næringspolitikk, samtidig som de gjør det vanskeligere å være norsk eier i norske bedrifter. Arbeiderpartiets politikk vil tappe de lokalt eide bedriftene i vårt fylke for midler, og gjøre det vanskeligere å få til omstilling og utvikling. Det er feil medisin, særlig i en tid der vi skal gjennom et betydelig grønt skifte, sier Helge Orten.

Han reagerer på uttalelsen næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) kom med under et besøk i Møre og Romsdal i forrige uke, der Vestre besøkte bedrifter fra Kristiansund i nord til Ulstein i sør og også deltok på partiarrangementer.

- Nå er den ensidige næringsnøytraliteten død, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på et Arbeiderpartimøte i Ulsteinvik.

Han lovet ny giv i næringspolitikken, med merkbare resultat raskt.

Det skal også merkes i skipsbyggingsvirksomheten i Ulstein kommune.

- Vi må nå sørge for å føre en aktiv næringspolitikk som sørger for at at denne industrien blir opprettholdt, og ikke bareblir opprettholdt, men også styrketa sa Vestre.

Ikke nytt
Vestre kritiserer Høgre-regjeringa for ein politikk den ikke har ført, meiner Orten.

- Aktiv næringspolitikk er ikke noe nytt. Det har vi hatt i lang tid. Begrepet næringsnøytralitet er noe som eksisterer i Arbeiderpartiets verden og som ikke har vært en del av norsk politikk de siste åtte årene, sier Orten.

Det virker som om Arbeiderpartiet og Senterpartiet blander sammen aktiv næringspolitikk og økt statlig eierskap, skriver Orten i et innlegg i NETT NO.

Satsingene er i gang
Orten mener også Vestre ikke har kommet med noen nye satsinger.

- Alle de satsingsområdene som Vestre viser til er jo allerede igangsatt av regjeringen Solberg. Det gjelder grønn skipsfart, batteriproduksjon, flytende havvind, hydrogen, CO2-fangst og –lagring. Det er merkelig å beskylde den forrige regjeringen for å sitte musestille, når han viderefører Solberg-regjeringens politikk og ikke har noen nye satsingsområder å vise til. Regjeringen Solberg benyttet også handlingsrommet i EØS-avtalen. Det er grunnen til at det nå bygges tre nye kystvaktfartøy til en kontraktsverdi på 5,2 milliarder på Vard Langsten, sier Orten.

Orten kritiserer også kommende skatteøkninger.

- Det virker som om Arbeiderpartiet og Vestre har stor tro på staten som aktiv eier, og mindre tro på det private eierskapet. 10 milliarder i økt beskatning av norsk eierskap er feil medisin i en tid der det vil være stort behov for privat risikokapital. Historien har vist oss at aktive private eiere er grunnlaget for innovasjon og utvikling, særlig i vårt fylke, sier Orten.

Publisert: 08.12.2021 09:05

Sist oppdatert: 08.12.2021 09:10