Spilka Framtidslaben Anne Bente Skjellum Terje Bøe Marielle Furnes Mannseth Lars Erik Vinje Astrid Strande Nilsen foto Framtidslaben 11
NY PARTNER: Spilka er nyeste partner for United Future Lab - også kalt Framtidslaben - i Ålesund. Fra venstre: Kommunikasjonsansvarlig ved Framtidslaben Anne Bente Skjellum, administrerende direktør i Spilka Terje Bøe, daglig leder ved Framtidslaben Marielle Furnes Mannseth, daglig leder i Spilka Building Solutions Lars Erik Vinje og daglig leder i Spilka International Astrid Strande Nilsen.
Nytt

Planlegger nysatsing og går inn i framtidslaben

Ålesund-konsernet Spilka kommer snart med fasadeløsning de tror vil revolusjonere bransjen.

Marius Rosbach
28.06.2021

Spilka blir partner i United Future Lab i Ålesund. Om kort tid lanserer det tradisjonsrike selskapet også en nysatsing på fasademarkedet de har stor tro på.

– Vi har utvikla en ny måte å feste fasadeplater på veggen. Arbeidet har pågått over to og et halvt år, og løsningen som er kalt «Spilka Fixade», blir lansert i august/september, forteller administrerende direktør Terje Bøe i Spilka Industri til NETT NO.

Tror på eksportmuligheter
Spilka har vært med å revolusjonere marked tidligere, med Husmorvinduet som kunne snus helt rundt. Det ble seinere ble døpt om til H-Vinduet og ble en stor eksportsuksess. Stikkordet for den nye fasadeløsninga, er bærekraft.

– Vi har valgt navnet på bakgrunn av at vi tror dette har et betydelig potensial for eksport, legger Bøe til.

Løsningen skal selges via selskapet, Spilka Building Solutions. Datterselskapet ble startet opp i fjor og ledes av Lars Erik Vinje.

Vi har valgt navnet på bakgrunn av at vi tror dette har et betydelig potensial for eksport
Terje Bøe

Reduserer byggetida og egna for gjenbruk
Bøe omtaler produktet som prefabrikkerte «legeklosser». Løsningen omslutter platene, i stedet for at de skrus inn i trebaserte festesystem.

– Det vil redusere tida man bruker på dette arbeidet ute på byggeplassen dramatisk. Samtidig er det mye mer egnet til gjenbruk, ved at materialet ikke skades når de monteres på veggen, forklarer han.

Bøe forteller at Spilka vil være både leverandør av systemet, og tilby montering ute på byggeplassen.

Eies av Stavset-søsknene
Spilka-konsernet omfatter selskapene Spilka Industri, Spilka Building Solutions, Spilka International, Vello Nordic AS og Winding Technology.

Spilka Industri er det største selskapet i konsernet. Det eies av selskapet Tasso, som igjen eies av søsknene Laila Kristin, Knut Inge og Bjørn Stavset.

Minus på drift - pluss etter finansinntekt
Konsernet sitt regnskap for i fjor er foreløpig ikke offentlig. Tallene fra 2019, viste den høyeste omsetninga på rundt 15 år med inntekter på nær 150 millioner.

Drifta gikk i minus med nær 20 millioner – hvor halvparten av underskuddet stammet fra Spilka Industrier. Finansinntekter på 44 millioner, sikra likevel et årsresultat på 25 millioner i pluss.

Over 70 partnere
Daglig leder Marielle Furnes Mannseth i Framtidslaben sier i en pressemelding i forbindelse med Spilka-partnerskapet, at hun ser frem til samarbeidet.

– Framtidslaben ønsker å samarbeide med Spilka om å få bærekraftsarbeidet integrert i alle ledd, i selskapet slik at de kan jobbe enda mer systematisk med dette temaet og vi har allerede konkrete planer sammen med dem, seier hun.

Framtidslaben har nå over 70 partnere fra næringslivet, offentlig sektor, akademia og lag og organisasjoner. Laben er oppretta og drevet av Ålesund kommune og blir utvikla i samarbeid med partnerne.

Publisert: 28.06.2021 15:03

Sist oppdatert: 07.07.2021 06:37

Mer om