Kenneth Steffensen Sands foto Ogne
ØKTE TAPSANSLAG TIL 95 MILLIONER: Erstatningsutmålingen må beregnes ut fra en tapt inntekt på i underkant av 95 millioner kroner, sa Stormfuglens advokater Kenneth Steffensen (bildet) og Ulf Sørdal i sin prosedyre i dag. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Prosedyre: Gikk glipp av 95 millioner

Manglende dokumentasjon gjør at retten må stole på Eva Toril Strands forklaring, mener hennes advokater.

10.02.2023

- Vi mener de begivenhetsnære bevisene og spesielt fraværet av notoritet, gjør at retten må legge Eva Toril Strands forklaring til grunn, sa hennes advokat Kenneth Steffensen i advokatfirmaet Sands i sin prosedyre.

(Notoritet betyr i denne sammenheng for eksempel en e-post med oppdragsbeskrivelse, journ. anm.)

Steffensen, sammen med sin kollega Ulf Sørdal, representerer Stormfuglen Holding på Averøya i erstatningssaken mot skipsmegler Kåre Sindre Nyvoll og skipsmeglerselskapet Atlantic Marine i Ålesund etter salget av fiskebåten Stormfuglen med tilhørende kvoter i 2020. Strand eier Stormfuglen Holding sammen med sin søster.

Partene har stikk motsatt forklaring om mandatet for det avtalte salgsoppdraget, som ble avtalt 14. mai 2020.

Strand mener avtalen var å gå bredt ut, Nyvoll at han fulgte mandatet da han kontaktet en kjøpergruppe i Herøy samme dag - og fikk en aksept på budet dagen etter.

Tilsidesatte sine meglerplikter
Flere fiskebåtredere og skipsmeglere har vært i vitneboksen i rettssaken, som startet i Møre og Romsdal tingrett onsdag 8. februar.

- Vi mener bevisførselen har bevist at megler tilsidesatte sine plikter som megler, sa Steffensen i sin prosedyre.

Megler gikk ikke bredt ut, og delte blant annet mer informasjon med kjøpergruppen, enn Strand underveis.

- Hun fikk ikke hjelp fra Nyvoll og Atlantic Marine slik hun hadde grunn til å forvente, sa Steffensen.

Økte tapsanslag
Konsekvensen av hvordan Nyvoll og Atlantic Marine utførte oppdraget, var at avtalt pris for fartøy og kvoter ble 40-50 millioner kroner lavere enn det kunne ha blitt.

Det mente Ulf Sørdal i sin gjennomgang av grunnlaget for erstatningsutmåling i prosedyren.

Han mener også Stormfuglen Holding ble påført ekstra tap på grunn av informasjon og rådgiving i forbindelse med om salget burde skje som et direkte salg av båt og kvoter (også kalt innmatsalg), eller som et salg av aksjeselskapet Stormfuglen.

Selskapet Stormfuglen eide båt og kvoter, og var et datterselskap av Stormfuglen Holding.

Å selge et aksjeselskap fra en slik eierstruktur er skattemessig gunstig. Sørdal argumenterte med at det også er den vanlige metoden ved slike salg.

Ved at det i utgangspunktet først ble avtalt et innmatsalg, som kunne endres til et aksjesalg - slik det til slutt ble gjort - ble Stormfuglen Holdings forhandlingsposisjon svekket. Konsekvensen ble at Stormfuglen Holding gav kjøpergruppen storparten av fordelen av aksjesalg som rabatt, stikk i strid med det som er vanlig ved slike transaksjoner de siste årene.

Det påførte Stormfuglen ytterligere i overkant av 50 millioner kroner i tapt inntekt, slik at det samlede tapet Stormfuglen Holding mener er utgangspunktet for rettens erstatningsutmåling, er knappe 95 millioner kroner.

Publisert: 10.02.2023 13:44

Sist oppdatert: 10.03.2023 13:17

Mer om