Stormfuglen foto Brunsvika net 10d736c24b54623aee7c17f28e13399c
ULIKE VURDERINGER: Stormfuglen og tilhørende kvoter ble solgt for 320 millioner kroner i 2020. De tidligere eierne mener de tapte 50 millioner kroner fordi megleren gjorde en dårlig jobb. Foto: Brunsviken.net
Nytt

Skipsmeglere med ulike verdivurderinger

Stormfuglen ble solgt til lavere pris enn liknende fiskebåter og fiskekvoter ble handlet til før og etterpå.

09.02.2023

Tre aktive eller tidligere aktive fiskebåtmeglere vitnet i dag i erstatningssaken selskapet Stormfuglen har gått til mot skipsmegler Kåre Sindre Nyvoll og Atlantic Marine.

Som i de fleste kjøp av salg av båt og fiskekvoter er det kvotene som har størst verdi. For Stormfuglen Holding på Averøya, som solgte rederiet Stormfuglen med ringnotbåten Stormfuglen og tilhørende fiskekvoter, var nesten heie kjøpesummen på 320 millioner kroner knytt til kvotene.

I et oppsett presentert i retten var gjennomsnittsprisen i åra 2018-2022 satt til 115 millioner kroner per 100 basistonn. Basistonn er en målestokk for kor stor kvoten er. Taket for hvor mye kvote som kan samles på en ringnotbåt er 850 basistonn.

Avtalt salg i mai 2020
Stormfuglen-salet ble avtalt i mai 2020, litt over to månader etter at regjeringen innførte strenge smitteverntiltak mot koronapandmien. Der var prisen like under 100 millionar per basistonn. Det nærmeste salget før i tid var før koronapandemien, og det neste høsten 2020.

Tidligere skipsmeglar og nåværende takstmann for fiskebåter, daglig leder Arild Ludvigsen i Birkelandgruppen, sa i si forklaring at han ikke hadde vurdert at koronapandemien hadde en negativ effekt på markedet for båt og kvotar.

Ture Korsager i det danske skipsmeglerrselskapet Atlantic Shipping i Danmark sa det var lite, og intet av andre salg i den perioden da Stormfuglen ble solgt.

Noen ganger oppstår det pauser i markedet, og det var tilfelle på det tidspunktet, etter Korsagers vurdering.

Han ønsket ikke å kommenter prisen sammenlignet med transaksjoner etterpå.

- Man skal se det enkelte salg som markedet den dag.

Tre trakk seg
Kjøperne var en gruppe fiskebåtredere i Herøy, som betalte 320 millioner kroner for båt og kvoter.

Opprinnelig omfattet kjøpergruppen syv rederier, men tre trakk seg fordi de mente prisen var for høy.

Etter handelen har Stormfuglen Holding gått til erstatningssak. Det skjedde i fjor høst. Selskapets eiere, fiskebåtreder Eva Toril Strand og hennes søster Dagny Elisabeth Strand Bachmann, mener de fikk for dårlig pris - og at det er meglerens ansvar.

Mer fra rettssaka:

Publisert: 09.02.2023 16:20

Sist oppdatert: 10.03.2023 13:14

Mer om