Selger DP satsing til Texas selskap 10d736c24b54623aee7c17f28e13399c
ETTERTRAKTET TEKNOLOGI: Rolls-Royce Commercial Marine solgte produktet dynamisk posisjonering (DP) til det amerikanske selskapet Thrustmaster of Texas i 2019 i forbindelse med at Kongsberg Gruppen overtok marinedivisjonene til Rolls Royce. Teknologien var utviklet og produsert på Nordvestlandet. lllustrasjonsfoto: Rolls Royce
Nytt

PST-advarsel om attraktiv teknologi

Teknologien som gjør det mulig å holde et skip stille i en nøyaktig posisjon, er blant de attraktive målene for utenlandsk etterretning, advarer PST.

19.05.2022

Krigen i Ukraina gjør at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) mener det er økt trussel fra utenlandsk etterretning mot norske bedrifter og forskningsinstitusjoner.

Av det næringslivet på Nordvestlandet driver med er blant annet teknologien bak såkalt dynamisk posisjonering noe som kan overføres til bruk i utviklingen av styringssystemer for raketter, sier Lisa Linnea Erdal fra PST til NETT NO. Hun var i dag en av innlederne på Rederikonferansen i Ålesund.

Hun trakk også frem arbeidet med å utvikle selvstyrte og fjernstyrte skip og robotisering som mål for utanlandsk etterretning.

- Alt dette er ting som kan gå ganske direkte inn i våpenutviklingen, sier Erdal.

Økt aktivitet
PST har oppgradert trusselvurderingen etter at Russland gikk til krig mot Ukraina. Erdal sier at det på landsbasis kan registreres en økt etterretningsvirksomhet etter krigen startet.

Hun bad også deltakerne på Rederikonferansen ikke glemme at også andre enn russisk etterretning er interessert i Norge og norsk næringsliv, og nevnte spesielt at kinesiske borgere og bedrifter er lovpålagt å samarbeide med kinesisk etterretning.

- Det er viktig at ikke kineserne kommer helt i forglemmelsen, sier hun.

Eget ansvar
Erdal understreket til NETT NO at det er bedriftenes eget ansvar å vurdere om teknologien de sitter med eller utvikler er interessant for fremmende makter og eventuelt ikke skal deles.

- Man bør bli mer obs på hva man har at teknologi, og ikke minst forskning, sier hun.

Publisert: 19.05.2022 12:12

Sist oppdatert: 19.05.2022 13:28

Mer om