Regjering forsvarer maritim strategi
TILTAK: Næringsminister Monica Mæland og regjeringen innfører flere tiltak for støtte bruk av norske sjøfolk. Her er hun på besøk hos Vard Brattvåg i 2013.
Nytt

Regjering forsvarer maritim strategi

- Viktig å hindre utflagging fra NIS, sier næringsminister Monica Mæland (H). 

Administrator
10.06.2015
Regjeringen vil innføre flere støttetiltak for å gjøre norske sjøfolk mer attraktive, men kostnadsforskjellen vil ikke blir borte.
- Selv ikke en tilskuddsordning uten grense for maksimal utbetaling vil fullt ut kompensere merkostnaden ved å ansette norske sjøfolk, sier Mæand
- Hvorfor blir alt personell på Color Line-fergene nettolønnsberettiget, mens bare sikkerhetsbemanningen blir det på Hurtigruten?
- Denne løsningen er en del fartsområdeutvalgets kompromissløsninger. Den ligger også til grunn for regjeringens beslutning. Color Line og Hurtigruten driver også ulike virksomheter, og er heller ikke i direkte konkurranse, skriver Monica Mæland (H) i en e-post.
- Hvorfor oppheves ikke taket i nettolønnsutbetalingene for offshore-skip?
- Dette er som sagt en del av fartsområdeutvalgets kompromissløsninger. Regjeringen styrker tilskuddsordningen også for skip i petroleumsvirksomhet i NOR, ved at grensen for maksimal utbetaling justeres i tråd med forventet prisstigning for 2016. En tilskuddsordning med tak etableres også for konstruksjonsskip i NIS, som foreslått av utvalget.
- Noen vil hevde at denne strategien øker den norskregistrerte tonnasjen ved at NIS blir mer attraktivt, mens man ofrer den norske sjømannen. 25 % av Norges Rederiforbunds medlemsredierier sier de vil redusere antallet norske ansatte på sine fartøy i 2015, noe vi allerede har sett mange eksempler på. Hva er deres kommentar til det?
- Et viktig formål med strategien er å hindre utflagging fra NIS-registeret. For NIS-registrerte skip er det primært utenlandsk flagg som er alternativet, ikke NOR. Skip i NIS sikrer i større grad norsk mannskap enn hvis skipene flagger ut.
- Det er derfor viktig at regjeringen sikrer en mer robust tilskuddsordning også for denne delen av flåten. Omleggingen av tilskuddsordningen for skip i NIS til refusjon fra første sjømann vil forenkle og styrke dagens ordning ved at flere rederier enklere vil kunne ansette eller benytte sine norske sjøfolk også i NIS. Dette styrker mulighetene for norske sjøfolk også i denne delen av flåten.
- Er dette en ønsket utvikling – at det skal bli færre norske sjøfolk?
- En betydelig flåte under norsk flagg er viktig for å sikre at sysselsettingsmuligheter for norske sjøfolk også i fremtiden. Vi vil legge til rette for konkurransedyktige norske skipsregistre. Tilskuddsordningen er et viktig virkemiddel for å beholde maritim kompetanse i Norge og å sikre norske sjøfolk og skipsfartsnæringen rammevilkår på nivå med EU.
- Regjeringen styrker og forenkler tilskuddsordningen både for skip i NOR og NIS. Vi bruker over 100 millioner kroner på bedre betingelser for å sikre norske sjøfolk og rekruttering fremover. Dette bedrer konkurranseevnen til norske sjøfolk i NOR og øker sysselsettingsmulighetene for norske sjøfolk også på skip i NIS.
- Dersom det ikke skal bli færre norske sjøfolk, hva må næringen gjøre?
- Endringene i fartsområdebegrensingene og styrkingen av tilskuddsordningen styrker konkurransekraften til norske sjøfolk. Men selv ikke en tilskuddsordning uten grense for maksimal utbetaling vil fullt ut kompensere merkostnaden ved å ansette norske sjøfolk. Ifølge fartsområdeutvalgets rapporter etterspør den maritime næringen sjøfolk med praktisk erfaring. Rederiene har behov for teknisk driftspersonell med operativ erfaring. Derfor må næringen selv ta ett hovedansvar for å sikre seg tilstrekkelig tilgang på nødvendig erfaringsbasert kompetanse.
- Hvordan har den maritime strategien blitt mottatt?
- Den maritime strategien har i all hovedsak blitt veldig godt mottatt i den maritime næringen. Allerede samme dag varslet åtte rederier at mer enn 24 skip vil bli flagget hjem når tiltakene i strategien trer i kraft.

Publisert: 10.06.2015 11:52

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:44