Robert Haugen Hexagon Purus Maritime Morten Holum Hexagon Purus åpning langevåg foto Ogne
ÅPNING: Daglig leder Robert Haugen (t.v.) og styreleder Morten Holum i Hexagon Purus Maritime markerter åpningen av selskapets kontor i Langevåg i dag. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Samler ni ansatte i Langevåg

Sjefen i hydrogenselskap tror på vekst, selv om gjennombruddet til sjøs ikke har kommet så raskt som ventet.

08.02.2024

Daglig leder Robert Haugen var vert da Hexagon Purus Maritime i dag, torsdag 8. februar, åpnet sitt nye kontor på Nordvestlandet, ved Devoldfabrikken i Langevåg.

Selskapet er et datterselskap av børsnoterte Hexagon Purus, og har som oppgave å utvikle løsninger for å få hydrogen til å bli en CO2-utslippsfri energibærer for skip.

Hexagon Purus Maritime ble etablert i 2021 og startet med to ansatte. Nå er de ni.

Selskapet har kontrakt om å levere hydrogenanlegg til skoleskipet Skulebas, en arbeidsbåt som Moen Marin bygger for oppdrettsnæringen og en sjark.

Håper på løft med Enova-satsing
Nylig gikk statlige Enova ut med søknadsfristen for å søke på Enova støtteprogram for redere som ønsker å satse på hydrogen på sine skip. Det håper Haugen skal få flere til å våge å satse.

Så langt har selskapet hatt nok å gjøre med å gjøre hydrogenløsninger kjent i markedet, levere utstyr til pilotprosjektet og arbeide med de tre fartøyene de har kontrakt på, sier Haugen.

Det som skiller hydrogen ombord i skip, fra tog, anleggekontainere, busser, lastebiler og personbiler, er blant annet størrelsen. Anlegg for større skip blir mye større.

– Det er ikke mange båter som skal til, før dette er et veldig attraktivt marked for oss, sier Haugen.

Det er ikke mange båter som skal til, før dette er et veldig attraktivt marked for oss
Robert Haugen

Demonstrasjonsanlegg
I tillegg til kontorer og monteringsverksted, får Hexagon Purus Maritime en fullskalamodell av et maritimt hydrogendrivstoffsystem i lokalene i Langevåg. Der kan potesielle kunder se hvordan systemet virker i praksis.

Hexagon Purus lager tanker og system for bruk av hydrogen som energibærer. Datterselskapet Hexagon Purus Maritime arbeider spesielt mot det maritime markedet, og er det første driftsselskapet Hexagon Purus har i Norge.

Fra fiskeri til hydrogen
Haugen kom til lederjobben i Hexagon Purus Maritime fra stillingen som driftsdirektør i det argentinske fiskeriselskapet Estremar.

Finans- og ingeniørutdannede Haugen har tidligere jobbet som prosjektingeniør i Kongsberg Gruppen og Bandak Group.

Publisert: 08.02.2024 13:33

Sist oppdatert: 18.07.2024 20:41

Mer om