Satser globalt fra A Alesund
ÅLESUND: Fra v: John Bertil Aakernes, Christian Alvestad, Thomas Hellebust (alle utviklingsingeniører), Stefan Dullstein, leder av akvakultur og vannbehandling i The Linde Group og Kenneth Glomset, ansvarlig for oppdrett innen hele gruppen. AGA har 14 ansatte på sitt utviklingssenter for oppdrett i Ålesund.
Nytt

Satser globalt fra Ålesund

Gass-selskapet AGA har lagt sitt globale utviklingssenter for fiskeoppdrett til Ålesund. - Vi har vært tidlig ute med ny teknologi, sier de.  

Kristin Vidhammer
02.05.2018
Senteret ble etablert i 2012. Her utvikler de teknologi, prosesser og utstyr innen akvakultur, både landbasert og i sjø. De har derfor testtanker både inne og tilgang til sjø og kai ute. I tillegg benyttes senteret til kurs og opplæring for kunder og samarbeidspartnere.
- Innovasjonssenteret har internasjonalt ledende ekspertise innen forskning på, og utvikling av, gassteknologi til fiskeoppdrettsnæringa. Havbruk vil bli en stadig viktigere ressurs for flere land, og det er mange som ser til Norge når de skal lære mer om bærekraftig og effektiv fiskeoppdrett. Vi må derfor følge nøye med i bransjen og utvikle nye løsninger, sier Kenneth Glomset og Tore-Jakob Reite.
Glomseth er ansvarlig for oppdrett innen AGA-eier The Linde Group, mens Reite leder akvakultursegmentet i AGA. De forteller at de i Ålesund utvikler oksygeneringsteknologi og -produkter, som de har over 25 års erfaring med.

Samarbeider tett med kundene


- Vi har vært tidlig ute med denne teknologien og vi har vokst med næringa. Etterhvert så vi et behov for å lage et utviklingssenter her i Breivika. Vi har sterk fokus på kundene og der vi samarbeider tett med de for å redusere kostnadene for oppdretterne og dermed gjøre det mer lønnsomt for de, spesielt på land. Energi er en stor kostnad, sier de.
For at fisken skal fordøye fôret, må den ha oksygen og oksygeneringsteknologi gjør det også mulig å redusere vannmengden.
Foranledningen til etableringen av AGAs utviklingssenter i Ålesund, var blant annet aktiviteten til oppdrettspionèren Karsten Glomset, som begynte å interessere seg for oksygenering av vann i fiskeoppdrett allerede på åttitallet. Dette har blant annet gjort det mulig med oppdrett av laks i lukkede merder. I fjor fikk Karsten Glomset, som tidligere jobbet i AGA, Kongens fortjenestemedalje for sin innsats.
Det er nå fjorten ansatte på utviklingssenteret i Breivika, der elleve jobber innen oppdrett. Av disse jobber fire direkte med utvikling, mens resten jobber på salg og prosjektengineering.

Stor internasjonal interesse

Tirsdag til torsdag arrangerte utviklingssenteret en internasjonal konferanse på senteret for representanter fra gasskonsernet The Linde Group, som er morselskapet til AGA. Hensikten for deltakerne var å lære mer om arbeidet som gjøres innen akvakultur i Norge. Personer fra 15 forskjellige land deltok.
- Bakgrunnen for den store interessen, er den globalt sterkt voksende akvakulturnæringa. Her på senteret gir vi støtte til våre internasjonale kollegaer, og vi har nå besøk fra alle nordiske land, Hellas, Sveits, Tyskland og Polen blant annet. Vi gir dem trening i applikasjoner og mer teknisk innsikt, sier Glomset og Reite.
Mens man i Norge lett tenker laks når det er snakk om fiskeoppdrett, utgjør faktisk laksen bare tre prosent av samlet fiskeoppdrett i verden.
- Oppdrett på verdensbasis er mye mer enn oppdrett av laks, derfor er det også så stor interesse rundt fiskeoppdrett og teknologi rundt dette, sier de.

Island et eksempel på land som satser

Det er en rivende utvikling innen teknologi for oppdrett og det er mange land som vokser fort innen denne næringa. Ett av landene er Island, som i løpet av perioden 2015-2017 økte slaktemengden fra 8.000 tonn til 20.000 tonn.
- Vi anslår at i løpet av fire-fem år vil Island øke slaktemengden opp til 40.000-60.000 tonn, slik at dette er ei næring som vokser veldig fort på Island, sier Kjartan Màr Màsson, salgssjef i AGA på Island.
Tidligere var oppdrett bare en liten næring på Island.
- Det er mye landbasert oppdrett på Island. Verdens største tank for landbasert lakseoppdrett ble satt i drift på Island i fjor (oppdrettsselskapet Laxar), og tanken er fortsatt den største i verden i dag for post smolt. Island ligger langt framme på teknologi, sier han.
Islendingene oppdretter både laks og arktisk røye.
Det er mange som ser til Norge når de skal lære mer om bærekraftig og effektiv fiskeoppdrett

Publisert: 02.05.2018 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:21