Seier for Strand-søstrene i lagmannsretten
Lagmannsretten øker erstatningen fra Atlantic Marine etter omstridt salg av fiskebåt og kvoter.
Skipsmeglerselskapet Atlantic Marine i Ålesund skal betale 24 millioner - istedenfor 17 millioner kroner - i erstatning til Eva Toril Strand og Dagny Elisabeth Strand Bachmanns selskap Stormfuglen Holding.
Daglig leder og medeier Kåre Sindre Nyvoll i Atlantic er solidarisk ansvarlig for fem millioner kroner av erstatningen.
Det er dommen fra lagmannsretten i striden rundt salget av fiskebåten Stormfuglen med tilhørende fiskekvote.
Retten mener Atlantic Marine/Kåre Sindre Nyvolls håndtering av salget påførte søstrene et tap, og øker erstatningsbeløpet sammenlignet med dommen i tingretten. I tingretten var dommen 14 millioner kroner i erstatning fra Atlantic Marine, og tre millioner kroner i erstatning fra Kåre Sindre Nyvoll.
Begge parter anket til lagmannsretten, som brukte fem dager i januar til å behandle saken.
Strid etter salg i 2020
Utgangspunktet for saken er at fiskebåtreder Eva Toril Strand og hennes søster i Stormfuglen Holding på Averøy solgte seg ut av fiskeri i 2020.
Kåre Sindre Nyvoll i skipsmeglerselskapet Atlantic Marine i Ålesund fikk oppdraget med å finne kjøper til båt og kvoter.
Det gjorde han ved å gå til en gruppe fiskebåtredere i Herøy, som betalte 320 millioner kroner for båt og kvoter.
I etterkant av salget mente Strand-søstrene at prisen for båt og kvoter var lavere enn det som kunne vært oppnådd, og at Atlantic Marine og Kåre Sindre Nyvoll var ansvarlig for det.
Solgt for billig
Ifølge tingretten var det ikke kjøpesummen, men mangelfull rådgiving i samband med salget som gjorde at Atlantic Marine og Nyvoll ble dømt til å betale erstatning.
Det ville vært skattemessig gunstigere for Stormfuglen Holding å selge aksjene i datterselskapet Stormfuglen - som eide båt og kvoter - i stedet for å selge båt og kvoter direkte, såkalt innmatsalg.
I utgangspunktet ble det avtalt et innmatsalg, som senere ble gjort om til et aksjesalg - men da var prisen allerede avtalt.
Lagmannsretten mener i motsetning til tingretten at også prisen i seg selv var for lav. "Etter en totalvurdering mener flertallet at det er sannsynlig at Stormfuglen ville blitt solgt til en høyere pris hvis megler hadde utført sitt oppdrag i tråd med de faglige standarder som stilles til skipsmeglere. Flertallet viser særlig til de tidsnære begivenhetene ved at flere redere kontaktet Strand da pris og salg ble kjent og lurte på hvorfor de ikke fikk være med å by.", heter det i dommen.
Flertallet mener også Nyvoll fremsto som mer opptatt av forholdet til kjøpergruppen enn til Strand og at det er snakk om grov uaktsomhet.
Dissens blant dommerne
Lagmannsretten besto av tre dommere. En av dem er enig med flertallet i at Nyvoll handlet uaktsomt, men ikke enig i at det er snakk om grov uaktsomhet.
Mindretallet kan heller ikke "se at det er tilstrekkelig dokumentert at Stormfuglen er påført noe økonomisk tap som følge av meglerens mangelfulle utførelse av sitt oppdrag."
Mindretallet mener også at Eva Toril Strand, som håndterte salget på vegne av seg selv og søsteren, har et ansvar for utfallet.
"Mindretallet legger også vekt på at selger, som ut fra sin erfaring innenfor ringnotflåten både med mangeårig drift av egen fiskebåt og samtidig deltakelse i fiskeriorganisasjonene, selv bedømte prisen som akseptabel. Det legges også vekt på at selger aksepterte budet til tross for at Nyvoll erkjente åpent at budet var fremkommet uten at han hadde kontaktet alle aktuelle interessenter innen flåten, slik hun hadde bedt ham om. Og til tross for at Nyvoll ga uttrykk for at han muligens kunne oppnå MNOK 5-10 mer om han hadde henvendt seg til resten av markedet. I samme retning trekker den omstendighet at selger i etterkant av avtalen heller ikke overfor megler ga uttrykk for at hun var misfornøyd med hva han hadde oppnådd.", heter det i dommen.
Må betale selv
I utgangspunktet ville Stormfuglen Holding ha mer i erstatning enn dommen i tingretten gav selskapet. Lagmannsretten øker erstatningen, men ikke nok til at lagmannsretten mener selskapet har fått fullt medhold.
Partene skal derfor dekke sine egne saksomkostninger.
Dommen kan ankes til Høyesterett.
Publisert: 23.02.2024 05:00
Sist oppdatert: 28.02.2024 18:24