Ser store muligheter i grønt skifte
Wonderland skal lage en like god seng som før, men kutte klimaavtrykket med 70 prosent.
Wonderlands prosjekt er ett av i alt 150 prosjekt i Møre og Romsdal som konsulentselskapet EY har identifiserer som bidragsytere til et grønt skifte.
I dag la EY frem rapporten "Grønt Industriløft Møre og Romsdal", som er laget på oppdrag for Møre og Romsdal fylkeskommunen og Innovasjon Norge.
"Vi har identifisert over 150 spennende innovasjonsprosjekter som enten skal kutte eksisterende utslipp, øke sirkulariteten i produksjonen av varer eller gripe fremvoksende forretningsmuligheter", skriver EY i rapporten.
Reduserer materialbruken
- Vi har identifisert komponentene med størst miljøavtrykk og begynt å kutte der, forteller leder for merkevarekommukikasjon i Wonderland, Marie Stenäng, til Nett No.
Sengeprodusenten skal kutte 70 prosent av miljøavtrykket sitt gjennom smartere materialvalg, sirkulær verdikjede og ved å forlenge levetiden til sengene.
- For å nå målene må vi knytte oss tett til leverandørene, og stille krav til dem, forteller hun videre.
Wonderland har nå laget en prototype og er spent på resultatene. Prototypen har blant annet erstattet stålet i sengen med resirkulert stål.
- Prisene på de nye materialene er det som avgjør prisen på de nye sengene.
Stenäng er tydelig på at det skal bli enkelt å velge produkter med redusert klimaavtrykk.
Store muligheter
EY mener det er store forretningsmuligheter innen det grønne skiftet i Møre og Romsdal, blant annet fordi EU skjerper sine miljø- og utslippskrav samtidig som USA har innført stimuleringstiltak for å til en såkalt grønn omstilling.
Klikk her for å lese hele rapporten
Mangler strøm
Mangel på strøm og nett til å få strømmen frem er i dag den største
barrieren for omstilling og ny verdiskaping, ifølge rapporten.
Det trengs mer av begge deler, og på kort sikt må det blant annet satses på smartere bruk av dagens tilgjenglige strøm og energiøkonomisering.
EY foreslår også mer støtte til bedrifter som satser på grønne løsninger, dersom de er dyrere en etablerte løsninger, og strengere krav når myndigheter kjøper varer og tjenester.
Satser på åtte områder
Ett av forslagene i rapporten er å satse på åtte steder som kan bygges opp til å bli samlingsteder for bedrifter som har gjensidig nytte av hverandre på en måte som reduserer energibruk og utnytter råstoff og materiel.
De åtte stedene som foreslås er:
Raudebergvika i Fjord kommune, der Roger Hofseth planlegger landbasert oppdrettsanlegg:
Gjøsund fiskerihamn i Giske kommuen
Risneset industriområde i Hareid
Industriklynga i Sykkylven
Sunndalsøra med aluminumsverket og underleverandører
Tjeldbergodden
Nyhamn
Industriklynga i Rauma.
Publisert: 18.06.2024 15:39
Sist oppdatert: 19.06.2024 10:40