Ser stort internasjonalt potensial
ÅLESUND: - Ocean Visuals utvikler utstyr for å kartlegge og måle oljesøl og annet organisk materiale i sjø, både på og under havoverflaten, sier Christian Testman. Ocean Visuals startet som et forprosjekt for fire og et halvt år siden, der de fikk støtte fra utenriksdepartementets program Barents 2020 for utvikling av et tidlig varslingssystem for oljesøl i isbelagt sjø.
Nytt

Ser stort internasjonalt potensial

Ocean Visuals har utviklet et system ved hjelp av laserteknologi for tidligvarsling av oljesøl og andre organiske materialer. Har investert 30 millioner kroner i utvikling.

Kristin Vidhammer
05.04.2018
Hensiktene er å kunne avdekke oljesøl og -lekkasjer og forhøyde verdier av organiske elementer, slik som alger og vannrenhet. Man kan dermed skaffe seg mye kunnskap om miljø og forurensing av vannet.
- Det er et kjempepotensial, der vi ser at det mangler sensorteknologi på området. Vår løsning gir både kostnadsreduksjoner og tidsbesparelse i forhold til tradisjonelle analyser og metoder, sier Christian Testman.

Laser- og sensorteknologi

De har utviklet detektoren og laseren OWL™, som er en hyperspektral laser, der man kan skille olje fra andre materialer og også eksakt avdekke hva slags olje det er. Dette skjer umiddelbart og gir data i sanntid, noe som gjør at det ikke er nødvendig med prøvetaking og laboratorieanalyser. Laseren kan avdekke dette både under vann og i isbelagt vann.
- Laseren sender ut et lys som gir en refleksjon som er så nøyaktig at den gir informasjon ned på molekylnivå og vi kan klassifisere med en gang hva vi har funnet. Det er en unik teknologi og der man slipper å bruke tid på vannprøver etc., sier han.
Teknologien er patentert og er testet ut sammen med Kystverket, Hurtigruten, på en isbryter i Finskebukta og seismikkskip i det Karibiske hav blant annet. Målet med teknologien har vært å avdekke søl både tidligere, billigere, mer presist og enklere enn med dagens metoder.
- Vi har brukt to år på å teste ut teknologien. Nå er produktet teknisk ferdigutviklet og fungerer som det skal. Vi har et godt håp om å selge lasere både i Norge og i utlandet i inneværende år, sier han.
De har brukt over 30 millioner kroner på å utvikle teknologien.

Står foran kommersialiseringfasen

De står nå foran kommersialiseringsfasen og markedet er globalt. Målgrupper er blant annet maritime overvåkningsinstanser, selskaper innen oljevern/oljeberedskap, oljeselskaper, seismikkselskaper, havbruksnæringa etc. Produktet kan bli montert på skipssider, rigger, bøyer og andre flytende enheter.
- Vi har nå tegnet samarbeidsavtale med det norske selskapet Miros, som er verdensledende innen oljesøl-deteksjon og har mer enn 50 prosent markedsandel globalt. De vil nå distribuere Ocean Visuals sitt OWL™laser system. Grunnen til at de har valgt oss, er at de leverer radar og infrarøde sensorer, slik at teknologien er komplementær. Dermed har de en komplett produktgruppe.

Skal også brukes på droner

Ocean Visuals har også inngått en avtale med Andøya Space Center om å utvikle en lettvekt-variant av den skipsmonterte lidaren for montering på droner.
- Tanken er å kunne gjøre havovervåking fra luft, der vi har valgt et ubemannet fly med rekkevidde 20 timer i lufta. Det betyr at den kan fly opp til iskanten og tilbake til Andøya for eksempel. Å bruke droner er mye billigere enn å overvåke havoverflaten slik man tradisjonelt har gjort, være seg med fly eller fra Kystvaktfartøy.
De har også tegnet avtaler med Havforskningsinstituttet og NIVA (Norsk institutt for vannforskning) blant annet.

Åpne for å diskutere samarbeid og investeringer i Ocean Visuals

Planen nå er å få opp gode prosjekter med flere gode partnere framover. De har allerede begynt å få henvendelser fra statlige og private aktører i utlandet.
- Vi driver i grunn med big data for havovervåkning. Det er stor interesse både innen oppdrett og metadata-industrien for et slikt selskap som Ocean Visuals er, og vi er åpne for å diskutere med aktører som er interessert i et kommersialisert samarbeid eller å investere i Ocean Visuals. Dette bør være dominerende aktører som har nytte av overvåkning, påpeker han.
Det er dataene mange selskap vil være interessert i, og der Ocean Visuals vil inngå 5-års avtaler om abonnement og leasing.

Eiersits

I dag eies Oceans Visuals av norske Industries Holding med ca. 44 prosent, Christian Testman med ca. 22 prosent og det estiske selskapet LDI Innovation OÜ med ca. 33 prosent.
- At vi inngikk et joint venture med det estiske selskapet, har sammenheng med at det estiske selskapet er eksperter på laserteknologi og har lang erfaring med dette.
Bak Industries Holding står aksjonærer som Stig Are Espeseth, Svein Erling Linge, Rune Espeseth, Spilka International med flere.
Les også:
Tanken er nå å ansette et par personer i Ålesund som skal jobbe med salg og internasjonalisering, service og vedlikehold. I tillegg har de så langt åtte ansatte i datterselskapet i Estland.
Vi driver i grunn med big data for havovervåkning

Publisert: 05.04.2018 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:20