Solgte godteri for 62 millioner kroner fra et lager i Ålesund
Sunnmørskongen av søtsaker bor i Sveits,. I fjor økte han omsetningen med massive 62 prosent.
Godterigrossisten Anders Fosse etablerte selskapet Godtesjuk i 2017. Salget har økt hvert år og i fjor solgte han godteri for over 62 millioner kroner.(Se tabell)
– 2022 var et utfordrende år trass 15 prosent vekst. Vi hadde et alt for lite lager, der det var konstant kaos og vi vasset i varer. Derfor flyttet vi til Håhjem næringsområde. En periode betalte vi husleie på to lager, men samtidig flytta vi fra 500 kvadratmeter i Breivika til det dobbelte på Håhjem. Nå kan vi ta i mot tre trailere om dagen, sier Anders Fosse til Nett No.
2024 trenger ikke bli mindre søtt.
– Akkurat nå ser vi ut til å gå tosifra prosentøkning, men kanskje ikke like brutal økning som i 2023. Vi er opptatt av å ha flere bein å stå på. Det er noe vi jobber med hele tiden, for å hente ut nye marginer der framover, sier Fosse.
| |||
Tall i mill. kroner | 2023 | 2022 | |
Driftsinntekt | 62,2 | 38,4 | |
Driftsresultat | 1,3 | - 0,4 | |
Resultat før skatt | 0,5 | - 0,7 |
Hoppet av BI
36-åringen er eier og daglig leder av selskapet som hadde driftsinntekter på 1,5 millioner kroner i etableringsåret. Deretter har omsetningen gått oppover hvert eneste år. Fra 2020 til 2021 bykset driftsinntektene fra 13,4 millioner kroner til 33,6 millioner. 2021 ble også det hittil mest lønnsomme året for selskapet, med et resultar før skatt på 3,3 millioner kroner.
Anders Fosse har ikke noen tung økonomisk utdanning å vise til, men har prøvd og feilet - og nå ser han ut til å ha lykkes godt etter syv år som innehaver av Godtesjuk.
– Jeg hoppet av BI fordi jeg hadde lyst til å drive med business, så jeg startet Godteland som 22-åring. Det gikk ikke så bra, men jeg har tatt med meg erfaringer videre. Fordelen med å være ung og dum er at man bare ser muligheter, smiler Sunnmøres svar på Candy King.
Fosse starta med 100 000 i egenkapital i 2017, som per 31. desember 2023 er bygd opp til 3,2 millioner kroner. Godtesjuk har i samme periode gått fra 0 til 9 ansatte.
– Det er ingen stor hemmeligheter her. Vi bygger stein på stein, startet og har hele tiden prøvd å få mye ut av eksisterende varelager. Jeg har fått på plass en salgs- og markedsavdeling, og selv jobber jeg som potet og bidrar der det trengs. Det siste året har vært litt som bykset vårt fra 2020 til 2021. Nye avtaler og høyere aksept i markedet for det vi holder med på. Det ene tar det andre, forteller daglig leder Fosse.
Adresse Sveits
Han styrer selskapet fra hjemmet i Sveits, og er i Ålesund på jobbreiser med jevne mellomrom.
– Min kone er fra Basel, så det er dessverre ikke av samme grunn som andre nordmenn. Vi er godt etablert med to barn og hun er lærer. Det er veldig utfordrende å drifte noe fra Sveits, men det å ha en større organisasjon hjelper på. Vi vil ikke vokse for en hver pris. Vi er mer opptatt av å bygge ting med det fundamentale på plass. Nå blir det nok å konsolidere før vi tenker å vokse enda mer, sier Sveits-fareren.
Det var ikke tilfeldig at Fosse med adresse Sveits valgte å starte opp et selskap i Ålesund.
– I starten er det viktig å holde kostnadene nede. Det var naturlig å starte en plass nær der man har venner og familie for å holde boutgifter nede. Det norske markedet kjente jeg også, så da var Ålesund naturlig som base for Godtesjuk, forteller Fosse.
Markedet er både kjeder og enkeltkunder fra Hammerfest i nord til Lindesnes i sør. Nord-Norge og Østlandet har de største godtemonsene.
– Vi selger til alle som vil handle med oss, og har en veldig stor bredde i produktsegmentet vårt. Mye handler om fornyelse, men vi har også bestselgere gjennom de siste ti årene. Vi selger mest innpakka, men tilbyr også løsvekt. Der har vi over 1 000 sorter. Som et selskap av en viss størrelse er vi blitt interessant for større aktører, og får dermed tilgang på rettigheter man kanskje ikke hadde hatt som en mindre aktør i markedet, sier Anders Fosse.
Publisert: 03.06.2024 05:00
Sist oppdatert: 02.06.2024 20:08