Stor vekst for maskinentreprenoer
GRUNNARBEID: Jan Aage Blindheim kjøpte si første gravemaskin som 17-åring og mens han var lærling i Rano. Nå er Blindheim Maskin og Transport blitt en stor entreprenør i Ålesund og har 30 ansatte. Selskapet har kontrakt på grunnarbeidet på Flisnes Næringspark blant annet. 
Nytt

Stor vekst for maskinentreprenør

Blindheim Maskin og Transport har mange bein å stå på, og merker lite til at det har vært en nedgang i bransjen.

Kristin Vidhammer
07.01.2016
Blindheim Maskin og Transport har vokst kraftig siste årene, og hadde ei omsetning på ca. 58 millioner kroner i 2015.
- Ja, vi har hatt ei god vekst siste fem åra, og vi ligger an til å få ei bunnlinje i 2015 på 3-3,5 millioner kroner, sier daglig leder og hovedaksjonær Jan Aage Blindheim.
Det er ei omsetning som ligger 30 millioner kroner høyere enn for fem år siden, og er ny rekord både når det gjelder topp- og bunnlinje.

God ordrereserve

Jan Aage Blindheim og økonomisjef Øyvind J. Dybvik forventer at også 2016 skal bli et godt år.
- Vi har mange bein å stå på, og merker lite til at det har vært en nedgang i bransjen, men det er noe som vi hører. Vi har en ordrereserve på 50 millioner kroner, og som strekker seg utover hele 2016. Det er sjelden i bransjen, ofte er det bare en reserve to-tre måneder fram, sier de.
Selskapet, som har adresse Sula, utfører alt innen grunnarbeid og transport, eksempelvis veganlegg, industritomter, private hustomter, vann- og avløpsanlegg, riving, massetransport og -gjenvinning, anleggsgartner-arbeid og snørydding.

Lagt stein på stein

- Vi har vokst med mange av kundene våre, de har også fått flere og større prosjekt. Vi har lagt stein på stein, og selv om vi ikke i utgangspunktet har en sterk vekststrategi nå, ønsker vi ikke å si nei når faste kunder spør om vi kan ta på oss oppdrag, sier Blindheim.
Selskapet leverer både til næringsliv, private og kommune. Store kontrakter kan gjerne komme opp i størrelsesorden 10-20 millioner kroner.
- Næringskunder er største området vårt, og der vi ofte også er underleverandører til store entreprenører - både innen bygg og anlegg. Ålesund kommune er vår nest største kunde, og der fikk vi en rammeavtale for halvannet år siden.

Har også måttet si nei til jobber

Om ikke alle i bransjen har fulle ordrebøker, og det har vært en periode med færre oppdrag, opplever ikke Blindheim Maskin og Transport dette.
- Nei, vi har også måttet si nei til jobber og der vi har valgt å ikke regne på anbud, sier de.
En av de store kontraktene de har nå, er grunnarbeidet i forbindelse med utvikling av næringsareal for Flisnes Næringspark i regi av H I Giørtz & Sønner.
Blant annet skal Norengros Ødegaard Engros flytte sentrallageret og administrasjonsbygget til dette arealet på Flisnes. Arealet på tomta det skal gjøres grunnarbeid på, er ifølge Blindheim ca. 16.000 kvadratmeter.

Kjøpte egen gravemaskin som 17-åring

Jan Aage Blindheim kjøpte si første, brukte gravemaskin som 17-åring mens han var lærling i Rano.
-Jeg tok noen gravejobber på kveldstid og gjorde det jeg kunne for å spare opp kapital. Jeg tok bussen til byggefelt husker jeg. Etterhvert leide jeg gravemaskina og meg ut til Rano.
Nå er de 30 ansatte, og Blindheim Maskin og Transport har nå tretten gravemaskiner, åtte lastebiler, fire hjullastere og en dumpers. Alt utstyret er nytt, noe som også er selskapet sin strategi.
Hans far og bestefar drev forøvrig i samme bransje.

De fleste kundene kommer igjen

I 2008 solgte Jan Aage Blindheim selskapet til Aco, men valgte å kjøpe det tilbake i 2011, og nå er han hovedaksjonær i selskapet.
Jan Aage Blindheim understreker at han er opptatt av å holde ord, og der verdier som respekt og forståelse står høyt i selskapet. Han ønsker blant annet at kundene skal få forutsigbarhet, og der kundene skal vite hva de får.
- Dette er verdier vi setter høyt, og vi står for det vi har sagt. Derfor har vi heller ikke engangskunder - de fleste kommer igjen. Vi har opplevd lite reklamasjoner og klager på sluttoppgjør, sier han.

Timepris vs fastpriskontrakter

Ifølge Blindheim og Dybvik, bruker de sin erfaring når de skal forsøke å forutse hvor mye kostnader som vil påløpe kunden ved et prosjekt.
- Dette er også bedre for kunden, det er ikke så kjekt å oppleve store kostnadssprekker. Vi tar derfor ofte på oss jobber "på timen". Dette anser vi som en god avtale for både oppdragsgiver og oss selv. Da avtaler vi timepris eller kvadrat-/kubikk-pris på forhånd og så blir det oppgjør etter faktiske mengder, sier de.
Da får de betalt kun for det de faktisk har utført, og det samme gjelder oppdragsgiver som kun betaler for det som er gjort og nøyaktige mengder med masser.
- Det gir mindre gevinst, men også mindre risiko, sier de.

Lærlingbedrift

Det har vært vanskelig å få tak i flinke maskinførere, men ifølge Blindheim og Dybvik begynner det nå å løsne litt.
- Folk med erfaring, og som har fagbrev og utdanning, har vært en mangelvare. Men vi tror at det blir litt lettere å skaffe flinke folk framover.
De har folk i alle aldre ansatt, fra 18 til 72 år.
- Vi har nå blant annet hatt tre lærlinger hos oss, og vi har kurset mange på rørlegging. Vi har flere som har sveisesertifikat og høyeste ADK-sertifikat (anlegg-, drift-, og kontroll). Dette er en styrke i forbindelse med grunnarbeid og rør under bakken, sier de.

Publisert: 07.01.2016 13:03

Sist oppdatert: 22.03.2022 09:12