Cambi
SLAMRENSING: Per Lillebø har gjort slam fra kloakk- og avløpsanlegg om til god butikk. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Tilfeldigheter bak milliardbedrift

Det børsnoterte selskapet som Per Lillebø grunnla, mer enn dobla inntektene i fjor.

14.03.2024

På Nordvestlandet er den utflyttede godøyværingen Per Lillebø i Asker og hans familie, trolig mest kjent som en av investorene som gikk inn med penger for å berge Kleven-konsernet, og som er en av dagens eiere i Myklebust Verft.

Per Lillebøs sønn sitter som styreleder i Myklebust Verft, og de har ingen planer om å gå ut av skipsbyggingsindustrien, sier Per Lillebø.

Nådde nesten milliarden
Hovedvirksomheten til Lillebø er imidlertid det børsnotere selskapet Cambi. Lillebø og hans familie eier 59,35 prosent av aksjene gjennom selskapet Cortex.

Torsdag presenterte han Cambi, som er verdsatt til 2,7 milliarder kroner, på Sparebanken Møres investorkonferanse Børs og Bacalao.

I fjor mer enn doblet Cambi inntektene, til nesten én milliard kroner. Det er ny rekord, og ble kombinert med god lønnsomhet (se tabell under).

Cambi lager slamrenseanlegg for avløpsanlegg. I stedet for å bli dumpet i sjøen eller ende som illeluktende slam på en fylling, gjør Cambis anlegg slammet om til biogass og et jordprodukt som kan bruke som gjødsel.

Tilfeldighet bak etableringen
I 1994 fikk Cambi sin første kontrakt, med å rense kloakk og avløpsvann fra Hamar.

Så langt har selskapet levert til sammen 89 anlegg, hvorav ni i Norge.

Det hele startet ved en tilfeldighet.

Lillebø kjente to konsulenter som jobbet for Glommen Skogeierforening, som arbeidet med å utvinne cellulose ved å bryte ned tremasse under høy temperatur og høyt trykk. Det ble ingen suksess, men skogeierforeningen jobbet med å finne alternativ bruk av metoden.

– Lå langt foran alle andre
Takket være kjennskapet med konsulentene kom Lillebø inn i virksomheten.

Kort fortalt kom han inn på eiersiden og skogeierforeningen gikk ut. Å rense avløpsvann var ikke noe skogeiernes ville satse på, selv om markedet var lovende.

- Vi hadde funnet en nisje som veldig få andre jobbet med. Vi så at dette ville komme, og vi lå langt foran alle andre, sier han.

Skjerpa regler er driveren
Den viktigste driveren for Cambis vekst er skjerpede reguleringer, der myndighetene stiller krav for å få forurensende utslipp fra kloakk- og avløpsvann, ifølge Lillebø.

Samtidig har Cambi utviklet anlegg som gjør det lett å skalere opp produksjonen uten at selskapet får negative overraskelser på kostnadssiden.

Cambi ASA
Tall i mill. kroner20232022
Driftsinntekt976,6440,4
Driftsresultat225,1-15,6
Resultat før skatt228,9-13,9

Publisert: 14.03.2024 18:36

Sist oppdatert: 14.03.2024 20:22