Stian Nerland Aalesund Internationale Carefoto Ogne
VEKST: Aalesund International School ble etablert i 2012 og eier og holder til det som tidligere var Nørvasund Skole. Stian Nerland er daglig leder. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Vekst gjennom koronaårene

Fryktet Aalesund International School skulle få færre elever da koronapandemien kom. Det motsatte skjedde.

19.09.2023

I dag har skolen i underkant av 120 elever, og i løpet av skoleåret håper daglig leder Stian Nerland at antallet passerer 120.

Da NETT NO snakket med Nerland sommeren 2021 var antallet 105.

Det Nerland fryktet var at smitteverntiltakene under koronapandemien - blant dem reiserestriksjoner - skulle gå ut over rekrutteringen siden skolen har mange elever med foreldre fra utlandet som bare bor på Nordvestlandet en periode.

Rekrutteringstiltak
Ideen bak skolen var blant annet å få et undervisningstilbud i Ålesund som skulle gjøre det lettere å rekruttere høyt utdannede og høyt kvalifiserte folk fra utlandet til jobber på Sunnmøre, ved å tilby et internasjonalt tilpasset utdanningsopplegg.

Aalesund International School er en privat 10-årig grunnskole - eid av en stiftelse - som følger et opplegg som er felles for slike skoler også i andre land, slik at elevene får en stabilitet i undervisningen uansett hvilke land de bor i.

Skolen ble startet i 2012 og har vokst år for år.

Næringsforening Ålesundregionen bidro til å etablere skolen, sammen med blant andre fylkeskommunen, Sparebanken Møre, Vard og Rolls-Royce.

Underviser på engelsk
Engelsk er hovedspråket i alle fag, unntatt norsk, og skoledagen er lenger enn i den offentlige skolen for at sikre at også norskkunnskapene blir like gode som i offentlig norsk skole.

Skolen er åpen for alle.

Statens tilskudd dekker 85 prosent av kostnadene med å drive skolen. Skolepengene er 24.700 kroner i året.

Nerland anslår at omlag en tredjepart av elevene har norske foreldre, at en tredjepart har en foreldre med utenlandsk bakgrunn og at den siste tredjeparten har foreldre fra utlandet som er i regionen en periode.

Aalesund International School
Tall i mill. kroner

2022

2021
Driftsinntekt20,819,8
Driftsresultat0,41,8
Resultat før skatt0,11,6

Publisert: 19.09.2023 12:30

Sist oppdatert: 19.09.2023 13:56

Mer om