Gustav line smartcraft foto smartcraft 11
ÅTTENDE OPPKJØP: Før helga kjøpte Smartcraft-sjef Gustav Line sitt åttende oppkjøp i firmaet Elverdi. Svolvær-selskapet med fire ansatte har vokst kraftig de siste åra. Foto: Smartcraft
Nytt

Venter vekst av nytt oppkjøp

Programvareselskap med sitt 8. oppkjøp - og har droppet Ålesund som hovedkontor.

Marius Rosbach
13.06.2022

Smartcraft har spesialisert seg på tjenester til håndverkere, og hadde inntil mai i år hovedkontor i Ålesund. Etter generalforsamlingen i mai, er funksjonen flyttet til Hønefoss.

Programvareselskapet la før helga 16,5 millioner kroner på bordet for å sikre seg firmaet Elverdi med base i Svolvær.

Med Elverdi i porteføljen har de sikret seg verdifull kompetanse og spesialløsninger for elektrikere, ifølge en pressemelding sendt ut mandag.

- Elverdi har svært gode løsninger for digitalisering av salgsprosessen for elektrikere. Til tross for at løsningen ble lansert relativt nylig har den allerede fått et godt fotfeste i bransjen, med mer enn 100 elektrikerbedrifter som kunder, uttaler Smartcraft-sjef Gustav Line.

Nedtur på børsen
Smartcraft ble børsnotert i fjor sommer. Tross vekst og en rekke oppkjøp, har markedet sendt aksjeverdien ned med om lag en firedel sidan da. I dag er selskapet priset til rundt 2,8 milliarder.

Også mandag svarte markedet med å sende verdien på Smartcraft-aksjen nedover. Midt på dagen var kursen ned med om lag 4,80 prosent, på det som så ut til å bli en dyster dag på Oslo børs.

Hovedindeksen pekte nedover med rundt 2,7 prosent på det tidspunktet, og offshorerederiet Havila Shipping hadde falt tyngst med nær 16 prosent.

Åttende Smartcraft-oppkjøp
Svolvær-firmaet som nå kommer inn i Smartcraft-porteføljen, har opplevd sterk vekst.

I 2021 omsatte Elverdi for 5,5 millioner, og leveret en driftsmargin på drøyt 30 prosent. Rundt 40 prosent av omsetningen, er gjentakende inntekter, opplyses det i meldinga.

- Elverdi er vårt åttende oppkjøp, og en videreføring av vår strategi om aktivt å konsolidere bransjen gjennom fusjoner og oppkjøp. Gjennom dette oppkjøpet venter vi å oppnå betydelige synergier med våre eksisterende tjenester til byggebransjen, legger Gustav Line til.

Forpliktet seg til aksjekjøp
Kjøpssummen ble betalt kontant, og gjennomført gjennom datterselskapet Smartcraft Norway. Daglig leder Jan Gustav Nyheim i Elverdi og en av selgerne har samtidig forpliktet seg til kjøp av Smartcraft-aksjer til en verdi av én million kroner.

Elverdi-løsningen som Smartcraft har sikret seg ved det siste oppkjøpet, er fullt mobil og gjør det mulig for elektrikere å gjøre mer av jobben ute på oppdrag. Det gjør arbeidet mer effektivt og gir kunden rask tilbakemelding.

Bygger på System Konsult
Smartcraft har vokst i høyt tempo de siste årene. Hovedkontoret var i Ålesund fram til mai i år, og virksomheten er spredt på ti ulike plasser.

Smartcraft bygger delvis på selskapet System Konsult i Ålesund, som Bernt Ulstein og Jan Olav Sandnes startet opp på 1980-tallet.

Gründerne solgte i 2017 til det svenske investeringsfondet Valedo Partners, og samme år ble selskapet fusjonert med Bransjedata. Dermed oppstod Cordel Norge, som nå er en del av Smartcraft-konsernet.

Publisert: 13.06.2022 11:58

Sist oppdatert: 13.06.2022 15:26

Mer om