Daniel Garden GCE Blue Maritime Jakob Bollwinkel En BW foto Ogne
UTVIKLING: Klyngeleder Daniel Garden (tv) i GCE Blue Maritime og prosjektdirektør Jakob Bollwinkel i EnBW diskuterer samarbeidsavtale som kan gjøre det tyske energiselskapet en samarbeidspartner i utvikling av utslippsfrie skip. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Vil ha tysk energiselskap med på laget

Det tyske energiselskapet EnBW skal ha utslippsfrie skip, og vurderer samarbeid med den maritime klyngen for å utvikle dem.

29.09.2021

En avtale om et samarbeid mellom EnBW og klyngeorganisasjonen GCE Blue Maritime kan være på plass i løpet av få uker, ifølge prosjektdirektør Jakob Bollwinkel fra EnBW.

Bollwinkel og andre representanter fra EnBW besøker Nordvestlandet i dag og i morgen. Besøket skjer sammen med selskapet Norseman Wind, som arbeider for å få bygget en stor vindkraftpark i den sørlige Nordsjøen.

Ny strategi
GCE Blue Maritime lanserte tidligere i år en ny strategi der klyngen skal satse på utvikling av skip som bruker mindre eller ikke noe fossilt drivstoff.

- Vi ønsker å ha dem med for å peke ut retning av utvikling av teknologien, sier klyngeleder Daniel Garden i GCE Blue Maritime.

Egen flåte
EnBW har en egen flåte med fartøy for vedlikehold av selskapets vindparker til havs. Per i dag er det snakk om ett stort servicefartøy for operasjoner lang til havs og omlag ti mindre fartøyer for bruk til å frakte mannskaper daglig frem og tilbake til vindparker nær land.

Selskapet har imidlertid store utbyggingsplaner til havs og kommer til å trenge flere fartøyer fremover. Selskapet har også et mål om å ikke ha netto egne utslipp innen 2035, og da vil utslippsfrie skip være et viktig virkemiddel, ifølge Bollwinkel.

Han sier også teknologien ikke er kommet langt nok for utslippsfrie per i dag, og det grunnen til at selskapet vil engasjere seg i utviklingsarbeid.

Oppdrag tidligere
Harald Dirdal er talsperson for samarbeidsselskapet Norseman Wind, som har blant andre Aker Solutions og Norgesgruppen som partnere.

Han sier besøket på Nordvestlandet er en del av arbeidet for å koble EnBW og norske aktører sammen, slik at norsk industri får muligheten til å konkurrere om oppdrag i forbindelse med EnBWs fremtidige utbygginger.

Norseman Winds egen eventuelle utbygging ligger flere år frem i tid. Investeringsbeslutninger det kan tidligst komme i slutten av dette tiåret, ifølgje Dirdal.

Publisert: 29.09.2021 15:08

Sist oppdatert: 29.09.2021 15:11