Jan Christian Vestre Ulstein Ap møte foto Ogne
NYE KRAV: Over 700 bedrifter på Nordvestlandet kan blir omfattet av de nye kravene til kvinnerepresentasjon i bedriftsstyrer som næringsminister Jan Christian Vestre lanserte i dag. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Vil kreve flere kvinner i styrene

Flere hundre bedrifter på Nordvestlandet blir omfattet av nye styrekrav.

12.12.2022

Regjeringen foreslår å innføre krav om at begge kjønn skal være representert med minst 40 prosent i styrene i norske selskaper, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Reglene som i dag gjelder størrre børsnoterte selskaper skal utvides. Regjeringen ber om innspill til kriterier, og forslår selv at kriteriet kan være både antall ansatte ( 20,30 eller 50 årsverk) og driftsinntekter (50, 70 eller 100 millioner kroner)

For næringslivet på Nordvestlandet betyr regjeringens alternativer at mellom 770 og 240 bedrifter blir omfattet at de nye reglene, alt etter hvor grensen for hvem som omfattes settes.

I forbindelse med NETT NO-magasinet og NETT NO-barometeret henter NETT NO inn regnskapstall fra bedrifter på Nordvestlandet med over fem millioner kroner i driftsinntekter. Den oversikten viser blant annet hvor mange bedrifter som blir omfattet av regjeringens forslag.

Ikke flinke nok
- Næringslivet er ikke flinke nok til å bruke kompetansen til begge kjønn. Tiden er inne for å få en endring på dette nå, sier næringsminister Jan Christian Vestre i pressemeldingen.

Han mener det har gått for sent å øke kvinneandelen i bedriftsstyrene.

– For 20 år siden hadde vi 15 prosent kvinnelige styremedlemmer i aksjeselskapene, nå er det 20 prosent. Det har altså tatt hele 20 år å øke 5 prosentpoeng. Fortsetter vi i dette tempoet, kommer vi aldri i mål. Derfor trengs det mer innsats og bedre kultur for likestilling og mangfold, sier Vestre.

På landsbasis vil forslaget omfatte mellom 10.000 og 25.000 aksjeselskaper. Det utgjør cirka 3-7 prosent av aksjeselskapene, ifølge pressemeldingen.

Forslageet gjelder aksjeselskaper, ansvarlige selskaper, stiftelser, boligbyggelag og samvirkeforetak.

Høringsfrist
Forslaget om nye krav til kvinnerepresentasjon i styrene er sendt ut på høring, med frist til 13. mars 2023

Les høringsbrev og høringsdokument her

Regjeringen vil også har en hjemmel for å innføre en sertifiseringsordning for det den kaller mangfoldledelse, skriver den i høringsbrevet:

"I tillegg til krav til kjønnsrepresentasjon til styrer direkte i lov, foreslår departementet en hjemmel for senere å kunne innføre en sertifiseringsordning for mangfoldsledelse. En slik sertifiseringsordning kan både bli et verktøy for det enkelte selskap, og samtidig gi kontraktsparter og investorer grunnlag for å velge samarbeidspartnere basert på selskapets arbeid med likestilling og mangfold. En sertifiseringsordning vil eventuelt være frivillig. Forslag til nærmere innretning og utforming av en ev. sertifiseringsordning vil bli sendt på høring på vanlig måte.", heter det i høringsbrevet.

Publisert: 12.12.2022 10:47

Sist oppdatert: 08.03.2023 08:18

Mer om