Vino Piemonte samler alt i ett selskap
SAMLING: Seks vingårdeiende selskaper slås sammen med morselskapet Vino International. Daglig leder Kjetil Blomvik begrunner sammenslåingen med at den vil forenkle drift og administrasjon, gjøre det mulig å vokse raskere og gjøre selskapet mer attraktivt å selge
Nytt

Vino Piemonte samler alt i ett selskap

Vindyrking- og ferieboligutleier-selskapet Vino Piemonte slår datterselskap sammen med morselskapet og samler alle investorene i ett selskap.

02.03.2018
Aksjonærene i Vino Piemonte og Vino Piemontes datterselskaper har i ekstraordinære generalforsamlinger vedtatt til å slå sammen alle selskapene i ett, skriver daglig leder Kjetil Blomvik i en epost til NETT NO.
Det dreier seg om sammenslåing av i alt syv selskaper, som alle avviklet de nødvendige generalforsamlingene i februar.

Investert i datterselskaper

Siden Kjetil Blomvik, Leif Gudmund Vadset og André Sperre etablerte Vino Piemonte høsten 2014 har en rekke investorer, først og fremst på Nordvestlandet, kjøpt seg inn i selskaper under Vino Piemonte-paraplyen - som eier vingårder i Piemonte-området i Nord-Italia. Antall aksjonærer variere mellom 20 og 32 i datterselskapene, mens Vino Piemonte har 47 aksjonærer før sammenslåingen.
Blomvik, Vadset og Sperre var før sammenslåingen største eiere i Vino Piemonte (68 prosent) gjennom sitt felleseide selskap Vino International.
Vino Piemonte er i sin tur medeiere i seks datterselskap, og det er først og fremst i de selskapene investorene som har kommet til har gått inn med penger.

Kjøper til omsetningkurs

Bytteforholdet mellom datterselskap-aksjene og morselskapet er basert på hva aksjene er omsatt for i annenhåndsmarkedet, i følge Blomvik.
Det "har vært litt omsetning i alle eiendomsselskapene i 2017" skriver han.
Basert aksjekursene det i følge selskapet opplysninger har vært handlet for ble selskapet Mandragola verdsatt til 15 millioner kroner, Tenuta il Sogno as til 14,9 millioner kroner, Barolo DOCG Vineyards Monteforte as til 10 millioner kroner, Bricco di Nizza as til 15 millioner kroner og Vino Piemonte as til 50 millioner kroner.
Selskapene Barbaresco DOCG Serragrillin Neive as og Barbaresco DOCG San Christofor Neive as var heileid av Vino Piemonte fra før.

Enklere å selge

Blomvik begrunner sammenslåingen med at den vil forenkle drift og administrasjon, gjøre det mulig å vokse raskere og gjøre selskapet mer attraktivt å selge. Dessuten får alle aksjonærene en andel i det samlede prosjektet: - Alle aksjonærene vil ta del i hele verdikjeden og den samme verdiutviklingen, også knyttet til konseptverdier, herunder for eksempel nettbutikken Vino Club AS, importselskapet Vino Import AS og ikke minst merkevaren Vinory, skriver Blomvik.
Planen er å bli større: - I fremtiden kommer vi trolig til å ha enda mere fokus på oppkjøp av vinmarker i Barbaresco og Barolo områdene, skriver Blomvik.

Tjente på aksjesalg

Men i stedet for å hente inn investorer til datterselskaper for å finansiere kjøp av flere vingårder - slik det er gjort frem til nå - vil selskapet i stedet hente inn mer egenkapital direkte til Vino Piemonte i fremtiden.
I første omgang skal Vino Piemonte finansiere bygging av nye boliger på en av gårdene og betale for en ny vinmark. Til sammen er det snakk om et finansieringsbehov på 15 millionar kroner, ut over kapitalen selskapet har i dag.
Vino Piemonte hadde i 2016 365.000 kroner i driftsinntekter, et driftsunderskudd på 7,43 millioner og et overskudd før skatt på 5000 kroner. Overskuddet skyldes finansinntekter på 7,46 millioner kroner fra salg av aksjer i datterselskapene.
Det største aksjonæren, Vino International, hadde finansinntekter på 3,8 millioner kroner og et resultat før skatt på 3,3 millioner kroner i 2016.

Publisert: 02.03.2018 10:58

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:18