241030 Illustrasjonsbilde Kronikk om formuesskatt pa arbeidende kapital 1
Monica Molvær (t.v.) er fylkesleder i Møre og Romsdal Høyre, Erna Solberg er partileder. Foto: Høyre
Synspunkt

Verdier må skapes før de kan fordeles

Høyre er enig i at formuesskatt på arbeidende kapital må bort, skriver partileder Erna Solberg og fylkesleder Monica Molvær.

På Sunnmøre får vi en samlet og tydelig beskjed: Formuesskatten på arbeidende kapital må bort. Høyre er helt enige.

En av de vi møtte var Sindre Lervåg. Han har jobbet 26 år i Spilka, en produksjonsbedrift i Ålesund. Spilka gikk med 20 millioner i underskudd i 2023, men måtte likevel ta 1,3 millioner ut av bedriften for å betale formuesskatt. Dette kunne gitt store investeringer i ny teknologi eller økt kapasitet. Istedenfor sendes de til Oslo. Som Sindre selv sier til TV2: «For oss føles det meningsløst at bedriften tappes for midler når det vanskelige tider.».

På Sunnmøre vet man at man må skape verdier før de kan fordeles. Kanskje er det fordi avstanden mellom folk er mindre. Kanskje er det fordi man ser penger fra den lokale hjørnesteinsbedriften komme tilbake til lokalsamfunnet som sponsormidler og nye idrettsanlegg. Kanskje er det fordi man verdsetter skaperkraft og risikovilje litt høyere.

Man har hvertfall skjønt at Norge er helt avhengig av å ha små og mellomstore private bedrifter som tjener penger og betaler skatt. Det er grunnlaget for all den velferden vi har bygget opp over flere tiår. Da er formuesskatt på arbeidende kapital problematisk av flere grunner, men vi vil i hovedsak trekke frem tre:

For det første favoriserer formuesskatten utenlandskeide bedrifter. De slipper nemlig å betale formuesskatt. Små og mellomstore bedrifter med lokalt, norsk eierskap gjør en fantastisk jobb med å bygge lokalsamfunn og sponse idrett, frivillighet og kultur. De ønsker å være der de er, og skape verdier for flere enn seg selv. Det burde belønnes, ikke straffes.

For det andre trekker formuesskatten på arbeidende kapital inn penger som ellers ville blitt i bedriften. Formuesskatten er ikke en skatt på penger i banken eller luksus, men på maskiner eller varelager bedriften trenger. Når staten krever inn formuesskatt, har bedriften mindre penger igjen til å investere i videre vekst og verdiskaping.

For det tredje må formuesskatten på arbeidende kapital betales uansett om bedriften tjener penger eller ikke. I en situasjon hvor bedriften allerede

jobber på spreng for å holde seg flytende og satse videre, må eiere ta ut penger fra bedriften for å betale formuesskatt.

Argumentene mot formuesskatt på arbeidede kapital er ikke nye, men det er to grunner til at motstanden over hele landet nå er større enn på lenge. For det første har Støre-regjeringen mer enn doblet eierbeskatningen de siste årene. Det svekker bedriftene vi burde styrke. Investeringer blir satt på vent og arbeidsplasser forblir uskapt. Mange har valgt å flytte til Sveits.

For det andre har utfordringene Norge skal gjennom blitt større. Når olje og gass snart gir mindre vekst i norsk økonomi, blir resten av næringslivet vårt viktigere og vi må ha flere bein å stå på. Samtidig skal mange bedrifter gjennom et stort grønt skifte og kutte utslipp. Istedenfor å ha lokale bedrifter i førersetet av denne omstillingen ønsker Støre-regjeringen å skatte bedriftene hardere.

Høyre mener det er feil vei å gå. Skal vi løse utfordringene vi står overfor trenger vi at flere tar sjansen på å skape noe nytt. At flere bedrifter har lokalt eierskap som ser verdien av å satse. At flere ser muligheter og griper etter dem. Derfor har Høyre lenge vært den fremste forkjemperen for å kutte i formuesskatten på arbeidende kapital og det kommer vi til å fortsette å være.

Det er alltid inspirerende å møte folk og bedrifter på Sunnmøre. Neste høst håper vi Norge får en ny, borgerlig regjering som kan løfte opp alt man får til i denne regionen, ikke skatte det ned.

Publisert: 30.10.2024 14:25

Sist oppdatert: 30.10.2024 14:25