Ålesund-startup nominert til gjev pris
Programvareselskap konkurrerer med giganter som Siemens, Philips og General Electric med nyvinning i kunstig intelligens.
Ålesund-selskapet Nordiccad er en av kandidatene til ‘beste nye radiologiske programvare’ i en internasjonal kåring.
Det er nettstedet AuntMinnieEurope.com som står bak kåringen og blant de andre selskapsnavnene på lista finner vi kjemper som Siemens, Philips og General Electric. Mens konkurrentene har titusenvis av ansatte over hele verden, har Nordiccad 1,6 årsverk.
– Bare å stå på ei sånn liste er helt fabelaktig for oss, og det betyr ingenting om vi ikke vinner eller går videre, forteller gründer Kjell-Inge Gjesdal til NETT NO.
– Vi er tidlig ute
Nordiccad er sprunget ut av Sunnmøre MR-klinikk på Moa, som Gjesdal har drevet siden 2003. Han forteller at de hele tiden har drevet med forskning ved siden av å være et institutt innen radiologi. Blant annet har Gjesdal og samarbeidspartnerne fulgt utviklingen innen kunstig intelligens tett.
– Vi er tidlig ute med å produsere medisinsk retta programvare i Norge som baserer seg på bruk av kunstig intelligens. Så vidt vi vet, er det ingen andre i Norge som gjør dette, forteller han.
Den nominerte programvaren går under navnet «MRI Segmentation Tool – som forkortes MST. Nordiccad og Sunnmøre MR-klinikk har samarbeidet med NTNU og Helse Møre og Romsdal om utviklingen.
Gjør jobben lynraskt
Formålet med programvaren er å automatisk finne knestrukturer i pasienter fra høyoppløselige MR bilder. Den bruker den nyeste teknologi innen kunstig intelligens for å lære seg å kjenne igjen strukturer som ben, muskler, sener, leddbånd og blodårer.
Denne informasjonen brukes til å gjenskape detaljerte 3D-modeller av pasientens kne - som leger i framtida kan bruke til å planlegge og gjennomføre kneoperasjoner.
– Det dreier seg om å avbilde anatomien så nøyaktig som mulig og lære datamaskinen hva den ser på bildene. Det er et voldsomt gjennombrudd regnemessig. Resultatet som det ville tatt en lege flere dager å mate inn manuelt, er nå klart på ett minutt, forteller Gjesdal.
Vil vokse og hente kapital
Gründeren forteller at metoden er overførbar til flere andre felt, og at «mulighetene som åpner seg er enorme».
Til nå har selskapet overlevd mye takka være støtte fra Innovasjon Norge, men de har ambisjoner om å vokse.
– Målet er å skape flere arbeidsplasser og dette er bare første steg. Å kommersialisere et slikt arbeid i medisinsk sammenheng, krever en del kapital, forteller han.
De har nylig gjort en emisjon med en investor på et annet prosjekt, men Gjesdal forteller at det er naturlig at de vil forsøke å hente inn mer kapital den nærmeste tida.
Les også: Gründere i gong med salet
Heider for beste kommersielle teneste
Rekordmange gründerar - dette er fellene du bør unngå
Startar salsframstøyt med daglegvarerobot
Bare å stå på ei sånn liste er helt fabelaktig for oss, og det betyr ingenting om vi ikke vinner eller går videre
Publisert: 13.01.2021 01:42
Sist oppdatert: 16.06.2021 11:24