Kleven eier avviser paastander om trakassering
HARDT VÆR: DIV Group- og Kleven-eier Tomislav Debeljak er i hardt vær etter at flere långivere har teminert sine avtaler. Fristen for å finne en løsning er førstkommende onsdag. 
Nytt

Kleven-eier avviser påstander om trakassering

Harde beskyldninger mot DIV Group om forretningskulturen deres. Verftseierne forteller at de jobber for å få til en løsning med långiverne.

Marius Rosbach
29.06.2020
Etter at det fredag ble kjent at, om de ikke finner en løsning på bordet innen 1. juli, er det kommet fram harde beskyldninger om forretningskulturen til det kroatiske konsernet.
NETT NO har fått opplyst fra flere kilder at leverandører og underleverandører ved Kleven har opplevd det som blir beskrevet som trakassering fra ansatte i DIV Group.
Det avviser pressetalsmann for DIV Group i Norge, Johan Wilskow, i en e-post til NETT NO.
– Dette benekter vi på det sterkeste og vi tar sterk avstand fra påstandene om at noen av våre medarbeidere skal ha oppført seg på en slik måte. Dette er opplysninger som var helt ukjente for oss, skriver han.

Underleverandører har trukket seg

NETT NO kjenner til at underleverandører den siste tida har trukket seg fra arbeid ved verftet. Flere omtaler opptredenen til de DIV Group-ansatte som «bøllete».
Verftsdirektør Kjetil Bollestad – som trakk seg fra stillingen forrige uke – ga klart uttrykk for at han ikke ville være «del av den operasjonen og kulturen Debeljak er del av» - uten at han ville fortelle mer om bakgrunnen.
skrev søndag at forretningskulturen til verftseieren Tomislav Debeljak skapte sjokk og vantro hos Klevens egne ansatte og hos underleverandører, og at det blant annet ble reagert på detaljstyring fra de kroatiske eierne. Avisa viser til anonyme kilder tilknyttet Kleven og den maritime klyngen.
Tillitsvalgt Olav Høydalsvik fortalte også lokalavisa og at de ansatte har opplevd at DIV Group har brukt mye tid på å kontrollere hvordan Kleven styrer arbeidet ved verftet.

DICV Group bekrefter reforhandling av avtaler

Noe av bakgrunnen for uroen ved verftet de siste månedene skal være at DIV Group skal ha vært svært pågående ovenfor leverandører for å få reforhandlet allerede inngåtte avtaler, uten at Kleven-ledelsen var informert.
Wilskow bekrefter til NETT NO at de nye verftseierne har kontaktet flere leverandører for å få senket prisene på avtaler. Han forklarer årsaken slik:
– Da DIV GROUP overtok i mars i år, gjorde vi en gjennomgang av virksomheten og spesielt de eksisterende avtalene med underleverandører. Det er normal prosedyre når du kjøper et selskap. I vår gjennomgang kom vi over kontrakter som var svært ugunstige for Kleven, og ikke i tråd med normale markedspriser på de tjeneste som skulle leveres. Noen av kontraktene inneholdt priser som var opp mot 10 ganger den markedsprisen som vi normalt betaler. For å beskytte konkurranseevnen til Kleven, henvendte vi oss til flere underleverandører i et forsøk på å reforhandle kontraktene og finne nye løsninger for å kunne samarbeide, skriver Wilskow.

Forteller at flere kunder har trukket seg

Det er en gruppe norske banker som sammen med GIEK og Innovasjon Norge har terminert sine låneavtaler med verftet, og dermed ført til den kritiske situasjonen Kleven nå står i.
Da DIV Group overtok verftet ble det lovet at Kleven skulle få tilført arbeid fra sine nye eiere, men långiverne skal mene at dette ikke er gjort i tråd med løftene.
Pressetalsmann Joan Wilskow for DIV Group kommenterer dette slik:
– Vi står fremdeles på det vi har sagt om å gjennomføre flere prosjekter ved Kleven. Men vi har også opplevd at på grunn av Covid-19. Dette er en av grunnene til at den økonomiske situasjonen har endret seg for Kleven. Men vi står fremdeles på at vi ønsker å få til en løsning med bankene slik at vi kan drive Kleven verft videre med en rekke nye prosjekter, skriver han i e-posten.
at bakgrunnen for at de aktuelle lånene ble sagt opp, skal være at annonserte avtaler om nye oppdrag til Kleven, ikke var håndfaste nok for långiverne.
De ansatte sine styrerepresentanter bad også i forrige uke om at det ble tatt grep for å styrke egenkapitalen. DIV Group har også kommentert dette til NETT NO, og mener de har oppfylt sine forpliktelser fullt ut.

Korona har påvirket økonomien negativt

Koronapandemien har påvirket økonomien til både DIV Group og Kleven Verft negativ på flere måter ifølge pressetalsmannen deres.
– Covid -19 har selvfølgelig påvirket vårt selskap og Kleven på en negativ måte. Blant annet har Hurtigruten kansellert flere intensjonsavtaler som ville gitt Kleven mye mer arbeid enn slik situasjonen har blitt nå, skriver Wilskow.
l at Hurtigruten har utsatt flere ombyggingsoppdrag og at intensjonsavtalen på bygging av et tredje ekspedisjonsskip for rederiet, var utløpt.
– Det er også et faktum at Covid-19 gjorde det svært vanskelig for DIV Group å gjennomføre overtakelsen av selskapet. Vi kjøpte Kleven 9. mars, og så ble grensene til Norge stengt tre dager senere. Da ble det vanskelig for oss få fullstendig oversikt, når vi ikke kunne reise til Norge og være fysisk til stede på verftet, legger pressetalsmannen til.

Mer om saka:




Tillitsvalt:



Verftsdirektøren:




Vi står fremdeles på at vi ønsker å få til en løsning med bankene slik at vi kan drive Kleven verft videre med en rekke nye prosjekter

Publisert: 29.06.2020 23:10

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:59