Gyda
GYDA: Det er meldt om at vatnet har gjort mest skade under Gyda. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Kort fortalt

Mange skademeldinger etter Gyda

Over 100 skademeldinger til If og Tryg.

14.01.2022

Forsikringsselskapet If har hittil fått inn et tresifret antall skademeldinger, og er godt i gang med å hjelpe de første kundene etter uværets herjinger, opplyser selskapet i en pressmelding.

På morgenen fredag hadde forsikringsselskapet If fått inn cirka 100 skademeldinger i kjølvannet av ekstremværet Gyda.

- Vi har fortsatt ekstra god bemanning på våre skadesentre, slik at vi skal ha god kapasitet til å hjelpe kundene med skadesaker etter uværet. Vi forventer at antallet skademeldinger bare vil stige i dagene som kommer, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If.

- Vi har fått innmeldt mange forskjellige typer skader, men det er selvsagt mye relatert til de store vannmengdene. Vanninntrengning gjennom tak og inn i kjellere er en gjenganger, men vi ser samtidig at vinden også har skapt ødeleggelser for kundene, sier han i pressemeldingen.

Tallet på skademeldinger har nær doblet seg over natten, og det er ventet en kraftig økning i timene og dagene fremover.

- Erfaringsmessig tar det litt tid før alle skader blir oppdaget, så selv om Gyda har forlatt oss for denne gang, vil skadesakene fortsette å komme etter hvert som folk ser til eksempelvis hyttene, campingvognene og båtene sine, sier Handeland.

Fredag morgon hadde Tryg Forsikring fått inn 103 skadesaker i samband med ekstremvêret «Gyda».

– Det er mest flaum- og vass-skadar der vatn har trengd inn i bygningar, hovudsakleg i kjellarar eller underetasjar. Det er flest skadar i Møre og Romsdal og Trøndelag, men vi har òg ein del i Nordland og Troms, seier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgivar i Tryg Forsikring, i ei pressemelding.

Dei siste ti åra har forsikringsselskapa utbetalt erstatningar på over 30 milliardar kroner for vêr- og naturskadar på bygningar og innbu, viser tal frå Finans Norge. Nesten halvparten gjeld skadar på grunn av ekstremnedbør eller kraftig styrtregn.

– Vi estimerer skadane førebels til rundt 12 millionar kroner, men dette er overslag som blir korrigerte når skadane er nærare undersøkte, seier Brandeggen.

Publisert: 14.01.2022 10:30

Sist oppdatert: 14.01.2022 10:52

Mer om