TOM Anker Skrede foto Ogne
GODT BETALT: Bedre produkt, mer attraktivt reisemål og en mer lønnsom miks av kunder medvirker til at hotellene i Ålesund klarer å ta seg mye bedre betalt enn for få år siden, ifølge daglig leder Tom Anker Skrede i Visit Ålesund og Sunnmøre. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Ålesundhotell på pristoppen

Har økt romprisen 50 prosent fra før-koronaåret 2019.

16.10.2023

- Det er kjempebra. Det viser at vi i fellesskap har klart å snu oss til et bedre betalende publikum, og at hotellene har blitt flinkere til å ta ut gode priser, sier daglig leder Tom Anker Skrede i reiselivselskapet Visit Ålesund & Sunnmøre om hotellprisstatistikken for 3. kvartal 2023.

Hotellprodukter kundene får har blitt bedre, Ålesund har blitt mer attraktivt reisemål, og hotellene har klart å få en mer lønnsom miks av kunder, ifølge Skrede.

Det er Peter Wiederstrøm i Widerstrøm Hotel Consulting som har utarbeidet statistikken. For de største byene er den utarbeidet for og i samarbeid med Benchmark Alliance, men han lager også en for Ålesund og andre byer der tallgrunnlaget ikke er like omfattende.

Over 1600 kroner rommet
I tredje kvartal i år hadde hotellene i Ålesund en rompris på 1661 kroner. Det er høyest i landet. Romprisen i Ålesund er opp 14,4 prosent sammenlignet med 3. kvartal 2022, og opp 50 prosent sammenlignet med 3. kvartal 2019.

På andreplass er Oslo, med Fornebu. Der var prisen 1490 kroner i 3. kvartal 2019. (Prisene er uten moms og frokost).

Rangert etter beleggprosent, som forteller hvor stor andel av rommene som er utleid, ligger Bergen på topp med 79 prosent, fulgt av Oslo/Fornebu og Kristiansand med 76 prosent. Ålesund ligger på en del femteplass, med 72,4 prosent.

Turist- og fritidsreiser størst
Tom Anker Skrede sier hotellmarkedet i Ålesund for flere år siden var preget av at forretningsreisende var dominerende, og at sommersesongen var utfordrende.

Løsningen for å holde hjulene i gang om sommeren ble å ta inn relativt lavt betalende store bussgrupper.

I dag står ferie- og fritidsreiser for over halvparten av belegget på årsbasis på hotellene på Sunnmøre, sier Skrede. Det er det markedet som vokser og det er også det markedet der bransjen lettes selv kan påvirke hvor mange som kommer.

Publisert: 16.10.2023 08:59

Sist oppdatert: 16.10.2023 16:57

Mer om