Gasum digernes fyllestasjon biogass foto gasum
DIGERNES: Før helga åpnet Gasum fyllestasjon for biogass på Digernes i Ålesund. Snart er hurtiglader for storbiler på plass og seinere kommer fyllestasjon for hydrogen. Foto: Gasum
Nytt

Åpnet første fyllestasjon for biogass

Vil også starte opp i Åndalsnes og vurderer alternativ i Molde.

Marius Rosbach
12.06.2023

Gasum åpnet fredag en ny fyllestasjon for biogass på Digernes i Ålesund. Stasjonen ble åpnet i samarbeid med Posten og renovasjonsselskapet ÅRIM, og er den 4. stasjonen selskapet åpner her til lands.

Stasjonen er også den første fyllestasjonen for biogass i Møre og Romsdal. Snart kommer flere.

- Vi har fått Enova-støtte til å etablere en fyllestasjon i Åndalsnes, som vi ønsker å få realisert. Vi ser også på muligheter i området rundt Molde, forteller Jogeir Munkeby som er salgssjef for trafikk i Gasum, til NETT NO.

Selskapet planlegger også en rekke nye stasjoner andre plasser i landet de nærmeste åra.

Hurtiglading og hydrogenfylling kommer
I løpet av kort tid er også Eviny Elektrifisering klare med sin stasjon med hurtigladere for storbiler.

Seinere skal også Westgass Hydrogen bygge fylleanlegg for hydrogen på samme sted. Planen er at hele anlegget skal stå klart i løpet av neste år.

- Dette er første plassen vi bygger en slik samlokasjon, og nå snakker vi om ålesund-modellen, som noe vi ønsker å bygge videre andre plasser. Det ideelle er å få lokasjoner der vi kan få inn alle de grønne teknologiene på samme sted, sier Munkeby.

Ved å bygge funksjonene sammen, trenger man også mindre areal til utbygging.

Har investert i biogassbiler
Posten og Årim har investert i biogassdrevne lastebiler, og dette ga Gasum stort nok grunnvolum til å investere i fyllestasjonen, opplyser selskapet i en pressemelding etter åpningen.

På Digerneset er stasjonen sentralt plassert for å betjene logistikkselskapene som opererer i regionen samt langtransport fra Ålesund til Sverige, via Trondheim eller Oslo.

- For oss er det helt naturlig å velge biogass som drivstoff. På denne måten kan vi støtte den lokale produksjonen av biogass og ta del i den sirkulære økonomien, uttaler Øystein Solevåg som er administrerende direktør i det kommunale miljøselskapene Årim og Bingsa Gjenvinning i meldinga.

Flere storbilaktører på stedet
Det er en rekke transport og spedisjonsaktører som er brukere av Digernes og flere er også etablert her. I tillegg til Posten, holder Scania og Wist Last & Buss til på stedet. Alle bruker store kjøretøy og er aktuelle brukere av stasjonen som er åpen for alle.

Storbilvasken som har vaskehall for biler på opptil 25 meter er også etablert på stedet.

I 2013 ble det laga til døgnhvileplass for vogntog, og et par år seinere åpnet bensinstasjon på stedet. Nå blir tilbudet altså utvidet med biogass.

Publisert: 12.06.2023 09:30

Sist oppdatert: 12.06.2023 09:52

Mer om