Aksla Parkering i rute
ÅLESUND: - Parkeringsanlegget vil bestå av to store haller, 210 meter lange og 17 meter brede. Hver hall vil ha tre etasjer hver, forteller prosjektkoordinator Arve Tonning. 
Nytt

Aksla Parkering i rute

Parkeringsanlegget, med plass til 940 biler, skal være ferdig i april. 

Kristin Vidhammer
11.12.2015
- Prosjektet skal være ferdig 15 april 2016 etter kontrakten, og vi er helt i rute, sier prosjektkoordinator for Aksla Parkering, Arve Tonning.
Planleggingen av parkeringsanlegget ble påbegynt i 2008/2009 med Næringforeningen Ålesundregionen som pådriver, og Brødrene Jangaard kjøpte prosjektet Aksla Parkering AS av foreningen i september 2013. Anlegget vil være nesten en kopi av den underjordiske Klostergarasjen i Bergen sentrum.

18.000 lastebiler med masse

Det er Veidekke som har totalentreprisen på anlegget, og der kontraktsverdien er 212 millioner kroner eks. avgifter.
- Sprengningsarbeidet var ferdig i januar/februar i år, og vi har tilsammen kjørt vekk 155.000 kubikk masse, tilsvarende 18.000 lastebillass, sier Tonning.
Massen er i sin helhet gått til utfylling på Flatholmen og til utvikling av den nye containerhavna der.
- Så det er vinn-vinn for begge parter, sier Tonning.

Stor kapasitet

Til sammen blir det plass til 940 biler.
-Det vil være lett å parkere, der er ingen søyler og god plass å manøvrere på. Det vil også være så høyt under taket at en SUV med skiboks på taket ikke vil ha problem, sier han.
Tilsammen utgjør dette 22.000 kvadratmeter med parkeringsflate, og som tilsvarer tre og en halv gang størrelsen til Color Line Stadion.

Autopass

Man kan passere ved hjelp av autopassbrikke eller man kan betale ved hjelp av en app. Kjører du inn og ut av parkeringsanlegget uten å betale ved hjelp av appen eller autopassbrikken, vil du få en regning i posten.
- Vi bruker en ny teknologi - One Park- som gjør at hele anlegget blir bomfritt. Det betyr at man blir fotografert når man kjører inn. Når man bruker appen vil man blir belastet etter forbrukt tid. Men man kan også registrere bilnummeret på automat inne og registrere seg igjen når man kjører ut.
I tillegg til timebetaling, kan man kjøpe årsabonnement.

- Blant annet kan vi gi tilbud til bedrifter og der hver tiende plass blir gratis. Kjøper man eksempelvis 30 plasser, får man tre gratis. Da må firmaene registrere bilnumrene til de som skal kunne bruke anlegget.
De er i dialog med bedrifter allerede. I tillegg vil de gå ut og annonsere mer etterhvert.

Gratis første måned

- For en privatperson koster det 22.000 kroner + moms i året. Vi vil tilby en måned gratis parkering, og slik at folk kan få anledning til å prøve det ut, sier Tonning.
Dersom man bare betaler per time, vil timeprisen være 18 kroner. Til sammenligning vil parkeringsavgifta til Ålesund Parkering fra nyttår øke fra 15 til 20 kroner timen, ifølge Tonning.
Innkjøringen vil bli i Rådstugata og utkjøringen blir i Einarvikgata. Det vil bli utganger til fots til Utstillingsplassen, Storsenteret/Storgata, Kipervikgata og Kongens Gate (ved paviljongen). I forbindelse med disse vil det også bli heiser, og i gangtunnelen til Storgata blir det også 63 meter med rullefortau.
- Inne i anlegget er det utrolig kort vei for å komme seg mellom Utstillingsplassen og Kongens gate for eksempel.

Alltid åpent

Når det gjelder økonomien i anlegget, sier Tonning at det er byggherrens filosofi å ikke bygge et anlegg for å primært tjene penger på det.
- Anlegget vil først og fremst øke attraktiviteten og tilgjengeligheten til sentrum. Men jeg tror også at man skal lete med lys og lykter etter parkeringsanlegg i Norge som går med underskudd, sier Tonning.
Anlegget vil være åpent 24 timer 365 dager i året, og vil ha kameraovervåkning.

- For byen betyr dette også en mulighet i byutviklingssammenheng. Også framkommeligheten for kollektivtrafikken vil øke dersom det blir færre biler som parkerer i gatene, det samme gjelder ved brøyting om vinteren. Det er opp til kommunen å bruke anlegget for alt det det er verdt, sier Tonning.
Forøvrig er det svært mange lokale bedrifter, eller nasjonale med avdeling på Sunnmøre, som er underleverandører og med på prosjektet.
Anlegget vil være åpent 24 timer 365 dager i året

Publisert: 11.12.2015 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:51