Mostein innfelt steinar lausund helse moa illustrasjon mostein 11
STORSATSING: Mostein-konsernet og Steinar Lausund (innfelt) er klare for å sette i gang med sitt største enkeltprosjekt noen gang. Om alt går som planlagt, blir det bygd 236 boliger tilrettelagt for eldre kjøpere i dette området på Moa. Illustrasjon: Mostein
Nytt

– Det er som en berg- og dalbane

Mostein-sjefen er storfornøyd, tross nedtur i regnskapet. Nå er de klare med sitt største prosjekt noen gang.

Marius Rosbach
03.03.2022

Regnskapet for i fjor viser en nedtur i fjor for Mostein-konsernet, sammenlignet med rekordåret 2020. Daglig leder og eier Steinar Lausund er likevel storfornøyd.

Han forklarer at de har investert mer i framtidige prosjekt, enn de leverte til sluttbruker, samtidig som konsernet jobber med flere og større prosjekt enn noen gang.

– Også året som gikk var en kjempeopptur for oss. Å drive et slikt selskap med overskudd hvert år, er nesten en kunst, forteller han til NETT NO.

Tredje beste omsetning
Omsetningen gikk ned med rundt 90 millioner kroner fra rekordåret 2020. Drøyt 120 millioner er likevel den tredje høyeste omsetningen i Mostein Eiendom Holdings historie.

Overskuddet i fjor ble om lag en tredel av 2020-resultatet på rundt 21 millioner. Et resultat før skatt på knappe 7,8 millioner kroner, er samtidig det nest beste etter 2016 for konsernet.

– Stolt hvert år
Lausund står bak en rekke boligutbygginger gjennom Mostein-konsernet.

Han sammenligner virksomheten som utbygger med å sette poteter årlig, men hvor det er mange ytre faktorer som avgjør når de får kan «høste». Gevinsten fra investeringene kommer først når prosjektet er ferdigstilt og overlevert, påpeker han.

– Jeg er stolt hvert år vi klarer å få det til å stemme, til tross for kommunal saksbehandling, statsforvalter, fylkeskommuner og andre parametere, utdyper Lausund.

(saka fortsetter under)

Mostein Eiendom Holding as (konsern)
Tall i mill. kroner
2021
2020
Driftsinntekter
121,2
210
Driftsresultat
7,8
22
Resultat før skatt
6,6
21,4

Milliardprosjekt på Moa
Nå er også konsernet kommet et skritt videre med sitt største enkeltprosjektet noen gang. Lausund har jobba i en årrekke med å utvikle en nye type boliger retta mot en eldre målgruppe.

– Kort fortalt, så handler det om at jeg har fulgt fire besteforeldre til enden av livet og sett hvordan de bodde mot slutten, forteller han.

NETT NO har tidligere omtalt Mostein sine planer på Moa, der også Ulsmo er med på eiersida. I løpet av det det siste året har prosjektet vokst til 236 boenheter og en totalinvestering på rundt 1,2 milliarder.

Vil kjøpe tre tomter
– Vi har kjøpt de tomtene vi trenger for å realisere prosjektet, bortsett fra tre tomter som tilhører Ålesund kommune. Vi er ikke avhengige av dem, men for helhetens skyld, så ønsker vi å kjøpe disse, forteller Lausund.

Søknadene om tomtekjøp er sendt kommunen.

Ifølge Sunnmørsposten som omtalte utbygginga torsdag, skal saka ut på høyring til flere råd og utvalg før administrasjonen vil komme med sin innstilling.

Nær utsolgt på Krohn-tunet
I år regner Mostein-konsernet å fullføre utbygginga på Gullatoppen ved Blindheim, og videreføre utbygginga ved Krohn-tunet. Sistnevnte prosjekt er venta å stå ferdig neste år, men er i ferd med å bli solgt ut.

– Det er et prosjekt til rundt 140 millioner kroner, og de to siste leilighetene ser ut til å bli solgt i disse dager, forteller Lausund.

Risikoen på disse prosjektene blir regnet som lave, ifølge årsrapporten.

Steinar Lausund eier selskapet sammen med Mona Lausund, og i fjor ble det tatt ut 4,2 milllioner i utbytte, ifølge årsrapporten.

Publisert: 03.03.2022 16:09

Sist oppdatert: 03.03.2022 17:07

Mer om