Ålesund Spjelkavik illustrasjon Niels Torp Arkitekter
SPASERE LANGS SJØEN: Artkitekt Niels Torp vil både åpne byen mot sjøen og ta områdene i bruk til boliger og ferdsel til fots og med sykkel. Illustrasjon: Niels Torp + Arkitekter
Nytt

Slik vil arkitekten knytte Volsdalsberga og sentrum sammen

Arkitekt Niels Torp foreslår kunstige holmer, gang- og sykkelvei og lokk over trafikken ved NMK/NTNU.

22.10.2021

Arkitekt Niels Torp er en av Norges mest kjente arkitekter, med blant annet ansvaret for utformingen av deler av Aker Brygge og Tjuvholmen i Oslo.

I forkant av by- og regionutviklingskonferansen Moakonferansen takket Torp ja til arrangørenes forespørsel om å lage en skisse over hvordan han mener området fra Ålesund sentrum til Spjelkavika bør utnyttes, bebygges og ombygges.

Skissen ble presentert på Moakonferansen torsdag.

Kunstige holmer
Ved å legge hovedveien under lokk mellom Volsdalberga og bysentrum vil Torp frigjøre areal, få vekk trafikkstøy og åpne området mot sjøen. Han vil også fylle ut og bygge nes og kunstige holmer mellom Volsdalsberga og meieriet. Det gir plass til nye boliger og strekningen kan knyttes sammen med gang- og sykkelbroer.

Fra meieriet og videre vestover til dagens rutebilstasjon vil Torp ha en brygge å spasere på og hovedveien nedgravd.

Binde sammen
Stikkordet for Torps skisse er å binde sammen områder som i dag er delt opp og avstengt av til dels tungt trafikkere veier.

Det innebærer blant annet å legge veien mellom NMK og NTNU-byggene under lokk og lage egen gang og sykkelvei over til Sunnmøre museum.

I Brevika/Moa-området foreslår han flere grønne korridorer tvers over området mellom fjordene i nord og sør, og en ombygging av deler av Amfi Moa-byggen til flere mindre bygninger.

Hele presentasjonen til Torp blir lenket til straks den er tilgjenglig på Moakonferansens nettside

Publisert: 22.10.2021 14:03

Sist oppdatert: 22.10.2021 14:16

Mer om