Runar Paulsen statsbudsjettmøte adviso 2022
Runar Paulsen er styreleder i Marina Solutions og VB Bygg, som begge har oppdrettsbransjen som et stort marked. Her er på Adviso/First House statsbudsjettmøte i Ålesund torsdag denne uken et møte der deltagerne forsiktig sagt var bekymret over de varslede skatteøkningene for bedrifter og bedriftseiere. Foto: Ogne Øyehaug
Nytt

Dyster stemning etter statsbudsjettet

Runar Paulsen er styreleder i to bedrifter på Nordvestlandet som har vokst takket være oppdrag for oppdrettselskapene. Nå er han bekymret.

09.10.2022
ANALYSE

I begynnelsen av september i høst samlet bransjeorganisasjonen Gath 300 deltagere fra utstyr- og tjenesteleverandørbedrifter til oppdrettsnæringen til tre dagers konferanse i Ålesund. Deltagerne kom fra både Norge og utlandet. Solen skinte og stemningen var høy og optimistisk.

Nå er den blitt dyster og pessimistisk. Det har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sørget for.

- Jeg er bekymret, sa Runar Paulsen på et innlegg under advokatfirmaet Adviso og kommunikasjonsselskapet First House statsbudsjettmøte i Ålesund torsdag denne uken. Han er styreleder i Marina Solutions og VBBygg.

Paulsen er redd for at grunnlaget for å utvide Marina Solutions kapasitet for bygging av fôrflåter på Kyrksæterøra er revet bort med regjeringens forslag om å ilegge oppdrettselskapene en grunnrenteskatt på 40 prosent, i tillegg til den ordinære selskapsskatten på 22 prosent. Og han er redd for at det er mindre arbeid i vente for VBBygg når dagens oppdrag for oppdrettsbransjen er avsluttet.

Det var i det hele tatt en forsamling mørk i hugen som var samlet noen timer etter at regjeringen hadde lagt frem sitt forslag til statsbudsjett. Det eneste lyse på møtet var fargen på veggene og lampene i taket.

Leverandørbedriftene til oppdrettsbransjen har vokst til å bli en stor og viktig del av næringslivet på Nordvestlandet.

Nordvestlandet har norges nest største konsentrasjon av sysselsatte i bedrifter som leverer varer, utstyr og tjenester til oppdrettsselskapene, forteller en rapport fra analyseselskapet Menon Economics.

I hele Møre og Romsdal er det 5750 sysselsatt i oppdrettsbransjen, i følge rapporten. Cirka 3700 er ansatt i selve oppdrettsbedriftene og 2000 er ansatt hos tjeneste- og utstyrsleverandører.

En rekke av desse bedriften har gått sammen i organisasjonen Gath (Global Aquaculture Technology Hub) for å utvikle og vise frem betydningen leverandørene av utstyr og tjenester til oppdrettsnæringen har fått.

Nordvestlandet er tyngdepunktet for Gath-medlemmene. De og deres leverandører hadde nær 2400 sysselsatte, som er summen av egne ansatte og leverandører til GATH-bedriftene. Nesten 2000 av de jobbene er i Møre og Romsdal.

GATH-bedriftene, medregnet ringvirkninger, hadde en verdiskaping på 3,6 milliarder kroner i 2020, ifølge Menons beregninger.

Det er en klar sammenheng med hvordan det går for oppdrettsselskapene og leverandørbedriftene, ifølge Menon-analysen.

Om oppdrettsselskapene klarer å øke verdiskapingen med en milliard kroner, vil leverandørbedriftene til oppdrettsselskapene øke si verdiskaping med 700 millioner kroner, i følge Menon Economics beregninger.

Ålesund er tyngdepunktet for GATH-bedriftene. Over 2,2 milliarder av GATH-bedriftenes samlede direkte og indirekte verdiskaping skjedde i Ålesund.

Det er denne gruppen bedrifter Paulsen er styreleder i inngår.

Også konsernsjef Olav Haug Vikebakk i Hareid Group tok ordet på statsbudsjettmøtet.

For Hareid Group har oppdrag for oppdrettsnæringen - direkte eller indirekte - og har utgjort rundt 200 millioner kroner i årlige inntekter de siste årene.

Da regjeringen varslet om den kommende skatteøkningen for oppdrettsselskapene tirsdag 27. september tok det ikke lang tid før Hareid Group merket konsekvensen. Samme uke ble signeringen av en avtale om å levere solcelleanlegg for fem millioner kroner avlyst.

Kunden var et oppdrettsselskap.

Publisert: 09.10.2022 05:00

Sist oppdatert: 14.10.2022 13:52