Ekstragevinst å hente på oppdrettsvekst
Gevinsten blir ekstra stor for næringslivet og sysselsettingen i nordvest om oppdrettsnæringen får vokse.
Nordvestlandet har Norges nest største konsentrasjon av sysselsatte i bedrifter som leverer varer, utstyr og tjenester til oppdrettsselskapene, forteller en ny rapport fra analyseselskapet Menon Economics.
Rapporten ble lagt fram under Gath-konferansen i Ålesund tirsdag.
Målt etter verdiskaping er Møre og Romsdal på topp. Derfor blir ringvirkningen av vekst for oppdrettselskapene ekstra store på Nordvestlandet.
Om oppdrettselskapene klarer å øke verdiskapingen med en milliard
kroner betyr det at leverandørbedriftene til oppdrettselskapene vil øke
si verdiskaping med 700 millioner kroner, i følge Menon Economics
beregninger.
Verdiskaping er definert som bedriftenes driftsoverskudd før av- og nedskrivinger, pluss utbetalt lønn (journ. anm.).
Menon-rapporten tar utgangspunkt i en mye omtalt Sintef-rapport om at det kan være mulig med fem ganger høyere verdi på sjømatproduksjonen 2050. Ett vilkår på veien for å nå det målet er å øke produksjonen av oppdrettslaks og -ørret med 1,7 millioner tonn, til tre millioner tonn i 2030.
Per i dag ligger Norge langt bak skjema, og Menon foreslår flere tiltak for å øke oppdrettsproduksjonen uten å øke oppdrettsnæringens belastning på miljøet.
Det ene er å la oppdrettere får bytte eksisterende åpne oppdrettsanlegg i sjøen med lukkede - og større - anlegg, slik som blant andre Roger Hofseth i Hofseth-gruppen ønsker.
Menonrapporten understreker også at det er viktig med gode rammebetingelser for å etablere oppdrettsanlegg til havs, og at myndighetene ikke blir restriktive til etablering av landbaserte anlegg.
Store ringvirkinger
Over 300 deltagere er samlet til GATH-konferansen i Ålesund, for å lære og dele erfaringer om teknologi og oppdrettsnæringen.
GATH står for Global Aquaculture Technology Hub. Det er et nettverk av oppdrettsselskap, utstyr- og tjenesteleverandører til oppdrettsnæringen som i dag har 25 medlemmer med hovedtyngden på Nordvestlandet.
Dette er Gath-medlemmene
Sølvtrans, Salmon Evolution, MMC First Process, Optimar, Atea, Norconsult, Hyperthermics, Artec Aqua, Cflow, PatoGen, Møreforsking, Hofseth Aqua, Visma Avento, Oxymat, Rostein, Mørenot, Atlantic Sapphire, Schneider Electric, Normex, Gadus Group, Baader, Danfoss, Redox, Entec.
Egen analyse av GATH-bedriftene
Menon har gjort en egen analyse av betydningen av GATH-bedriftene.
De samlede ringvirkninger fra aktiviteten i GATH i 2020 er beregnet nær 2400 sysselsatte, som er summen av egne ansatte og leverandører til GATH-bedriftene. Nesten 2000 av de jobbene er i Møre og Romsdal.
GATH-bedriften, medregnet ringvirkninger, hadde en verdiskaping på 3,6 milliarder kroner i 2020, ifølge Menons beregninger.
Ålesund er tyngdepunktert for GATH-bedriftene. Over 2,2 milliarder av GATH-bedriftenes samlede direkte og indirekte verdiskaping skjedde i Ålesund.
Nær 6000 jobber i havbruk i fylket
I hele Møre og Romsdal er det 5750 sysselsatt i oppdrettsbransjen. Cirka 3700 er ansatt i selve oppdrettsbedriftene og 2000 er ansatt hos tjeneste- og utstyrsleverandører.
Bare i Vestland fylke er sysselsettingen i oppdrettsbransjen større, 4650 direkte og 3100 indirekte.
Publisert: 06.09.2022 11:16
Sist oppdatert: 06.09.2022 17:52