Arvid Moss Kathrine Myhre Eksportstrategirådetfoto Ogne
DIALOGMØTET: Styret i Eksportstrategirådet, med styreleder Arvid Moss og nestleder Kathrine Myhre i spissen, brukte deler av dagens styremøte i Ålesund til å få innspilll fra aktører i næringslivet på Nordvestlandet. S
Nytt

Eksportstrategirådet vil ha lederen klar i år

Før jul vil det nyetablerte Eksportstrategirådet ansette administrerende direktør, og peke ut ett til to pilotprosjekter det skal satses på.

30.08.2021

I dag har styret i Eksportstrategirådet hatt sitt tredje styremøte - i Ålesund - der den nyetablerte statlige organisasjonen skal ha hovedkontor.

Her møtte styret blant annet representanter fra både maritim næring, sjømatnæringen og møbelbransjen for å få innspill om hvordan Eksportstrategirådet skal bidra til gjøre Norge til en større eksportnasjon.

I løpet av 2021 er målet å ha funnet personen som skal lede det daglige arbeidet i organisasjonen og ha pekt ut ett til to pilotprosjekter.

Unik stilling
En unik stilling, sier nestleder Kathrine Myhre, om lederjobben i Eksportstrategirådet.

- Vi sikter mot at vi skal ha kandidaten klar før nyttår, sier hun.

Daglig leder skal blant annet ansette 10-15 medarbeider, og styreleder Arvid Moss sier styret regner med at organisasjonen vil være fullt bemannet i løpet av 2022.

(Myrhe er direktør for Patentstyret og har vært ledre for næringsklyngen Norway Health Tech. Styreleder Arvid Moss er konserndirektør for Hydro Energy og har vært president i NHO).

Samarbeid
Eksportstrategirådet har 75 millioner til rådvelde for å fremme norsk eksport i år.

Rådet skal ikke detaljstyre pengene selv, men kanalisere den til prosjekter det satses på gjennom hel- eller deloffentlige aktører i virkemiddelapparatet; Innovasjon Norge, Norwep, Sjømatrådet og Eksfin (sammenslåingen av Eksportkreditt og GIEK).

Moss legger i intervjuet med NETT NO vekt på at den viktigste suksessfaktoren for Eksportstrategirådets arbeid ikke vil være pengene, men å få bedrifter og andre aktører til å utvikle nye metoder, samarbeide og dra sammen for å øke norsk eksport.

Bakgrunnen for at Eksportstrategirådet ble opprettet er at Norge har tapt terreng som eksportnasjon. Med utsikter til fallende olje- og gassinntekter er det viktig å få økt eksporten nå, mener Moss.

- Skal vi unngå at dette blir en utfordring om fem-ti år må vi agere nå, sier han.

Klynger, verdikjeder og bransjer
En av oppgavene til Eksportstrategirådet blir å avgjøre hva det skal satses på for å få eksporten opp.

Myhre og Moss sier utgangspunktet er å bygge og satse på områder der Norge alt står sterkt, og på klynger, bransjer og næringskjeder - ikke enkeltbedrifter.

Myhre og Moss sier utgangspunktet er å bygge og satse på områder der Norge har komparative fortrinn, der det er et globalt marked/kunder - og på klynger, bransjer og næringskjeder - ikke enkeltbedrifter.

Publisert: 30.08.2021 20:00

Sist oppdatert: 11.03.2022 15:13

Mer om