Ferdig med lodda - bra fart på kolmula
Lange leveringsveier og høye drivstoffpriser er en utfordring.
Årets loddefisket i Barentshavet er nå avsluttet.
Kvoten på 42.000 tonn ble fisket på en knapp måned, der første fangst ble tatt 26. februar.
Sildelaget opplyser at det har vært fisket lodde over et stort område med flere loddeinnsig fra nord av Andøy i vest til Øst-Finnmark. Fiskerne har registrert mye lodde, der det i enkelte perioder har vært utfordringer med å finne passelige stimer til å kaste på.
Stort sett konsum
I motsetning til det norske loddefiske på Island, der hoveddelen gikk til mel/olje, er så å si all lodde fra Barentshavet omsatt til konsum. Det er bare 1.100 tonn som er solgt til mel/olje, opplyser Sildelaget.
Også prisene gikk opp, spesielt i slutten av sesongen, da rogna var moden. Hovedårsaken til dette er at islendingene har produsert mye mindre lodderogn enn planlagt. De har og ganske mye igjen av sin kvote etter avsluttet fiske.
Kolmule vest av Irland
Store deler av flåten har nå startet på fisket etter kolmule.
Sist uke ble det innmeldt 39.100 tonn, med beste ukedag fredag med 8.900 tonn.
Fisket er fordelt på 28 ulike båter. Foruten et par småslumper, som er fisket i Internasjonalt farvann, er hele kvantumet fisket vest av Irland i EU sonen.
Sildelaget opplyser at fisket har gjennom uken vært ujevnt, der kolmula den ene dagen står mer spredt, for så å samle seg igjen. Dette er ikke uvanlig, da kolmula nå trekker nordover fra EU sonen og inn i britisk farvann. Normalt så samler den seg bedre når den treffer «kanten».
Ekstra kostnader
Vanligvis så utøves fisket etter kolmule i Atlanteren i storm og uvær. Dette har vært motsatt sist uke der fiskerne melder om blankestille og speilblankt hav.
I forhold til de siste år så omsettes det mer kolmule til konsum. Av ukens kvantum er 12.500 tonn solgt til konsumkjøpere i Killybegs (Irland).
Sildelaget skriver at med høye bunkerspriser så er ekstra kostnadene med å seile til Norge betydelige. Og dette kan beløpe seg til flere hundre tusen kroner på en tur.
Av kvoten i EU-sonen på 146.000 tonn så er det hittil fisket vel 80.000 tonn.
Hittil mandag er det bare meldt inn to nye kolmulefangster. Det er Knester med 1.400 tonn og Krossfjord med 930 tonn.
Publisert: 28.03.2022 13:03
Sist oppdatert: 28.03.2022 13:33