Flytter makrellfiletering hjem
HENTER HJEM: Margareth Kjerstad i Møreforskning, Tom Ståle Nortvedt i Sintef Fiskeri- og Havbruk og Lars Lovund i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond jobber sammen for å få flyttet filetering av makrell hjem til Norge. Det bli blant annet sikre at norske bedrifter kan utnytte restråstoffet fra fisken. 
Nytt

Flytter makrellfiletering hjem

Innen 2025 skal halvparten av all norsk makrell som eksporteres til Asia fileteres hjemme i Norge. Pelagia bygger testanlegg.

12.04.2016
I høst starter Pelagia filetering av makrell på anlegget sitt i Selje. Anlegget som er under montering skal teste ut nyutviklet teknologi i en pilotlinje som gjør det mulig å konkurrere med filetering i lavkostland. De første filetene skal kunne leveres fra anlegget på slutten av året. Investeringen er en del av forsknings- og utviklingsprosjektet "Pelagisk løft", der målet er å øke verdiskapingen fra makrell i Norge.
I dag går rundt 98 prosent av makrelleksporten til Asia ut som frossen, hel fisk. Eksporten til Asia utgjør omlag halvparten av den totale norske makrelleksporten.
Går alt som det skal vil 25 prosent av makrellen som går til Asia bli filetert i Norge i 2020. I 2025 er målet 50 prosent.

Må ha nye anlegg

- Markedet er klart, sier Lars Lovund i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) om interessen for norskfiletert makrell. FHF er en av partnerne i "Pelagisk løft", og Lovund anslår at virkemiddelapparatet og bedriftene som er med, satser 60-70 millioner kroner og i egeninnsats for å flytte mye av fileteringen hjem til Norge.
I dag er han i Ålesund for å presentere satsingen under Møreforskning og Sintef biomarine konferanse på NTNU.


Høyere kostnader i Kina er en av årsaken til at det er blitt mer attraktivt å filetere i Norge. Samtidig har teknologien utviklet seg, slik at det er blitt mulig å automatisere mye mer av produksjonen på en lønnsom måte enn før.
Pilotlinjen - som er en mindre utgave av et fullskalaanlegg - hos Pelagia koster rundt 12 millioner kroner. Lykkes satsingen anslår Lovund at det kan bli grunnlag for rundt 10 anlegg i Norge.

Ettertraktet råstoff

Eksporten til Asia utgjør rundt halvparten av makrelleksporten. Dersom fileteringen kan gjøres i Norge i stedet for i Asia vil norsk industri også få tak i restråstoffet, som i dag forsvinner ut av landet.
Blir fisken filetert i Norge kan industrien i stedet videreforedle restråstoffet til fiskemel- og olje, som kan brukes i fiskefôr til oppdrettsnæringen.

Store partnere

Sammen med FHF, Møreforskning og Sintef Fiskeri- og Havbruk er også industrien, med Pelagia-konsernet i spissen, med på prosjektet. Nergård-konsernet, Grøntvedt Pelagic og Brødrene Sperre er også med i styringsgruppa for prosjektet.
Prosjektet samarbeider også med utstyrsleverandører, blant andre den tyske fiskeindustri-utstyrsleverandøren Baader, som har utviklet fileteringsmaskinene i pilotanlegget. Flere av de andre store industriaktørene er også med, blant dem Optimar Stette, First Process og MMC.

Publisert: 12.04.2016 12:51

Sist oppdatert: 09.03.2021 09:24