Gruendermenn har arbeid gruenderkvinner har hobby
ÅLESUND: - Kvinnelig entreprenørskap blir forstått som noe annet et enn klassisk entreprenørskap, og det er menn som tillegges de klassiske entreprenør-egenskapene, sier Hanne Christensen Lystad. Hun har gjort en mediaundersøkelse i sin masteroppgave. 
Nytt

Gründermenn har arbeid, gründerkvinner har hobby

Kvinnelige og mannlige entreprenører blir framstilt på en stereotypisk måte i media, viser mediaundersøkelse.  

Kristin Vidhammer
08.03.2017
Hanne Christensen Lystad har i en masteroppgave gjort en analyse av hvordan kvinnelige og mannlige entreprenører ble framstilt i fem norske regionaviser og en riksavis i løpet av ett år.
- Funnene mine viser at kvinnelige gründere ikke er underrepresentert i media. Men utfordringen er at både kvinner og menn ble framstilt på en stereotypisk måte, og jeg tror at både menn og kvinner kunne tenke seg å bli framstilt mer nyansert, sier Lystad.
Onsdag var hun en av foredragsholderne på "Damene Først"-konferansen i Ålesund.

IT-menn og It-kvinner

- Det er forskjell hvordan folk tenker på kvinnelige og mannlige entreprenører - en illustrasjon er begrepet IT-menn og It-kvinner. I det utvalget jeg så på, preges framstillingen av kvinnelige og mannlige entreprenører av at menn har arbeid og driver forretning, mens kvinner har en hobby. Det er dermed et skjevt bilde som presenteres, og det er mange kvinner som driver big business med stor suksess, sier Lystad.
Hun har blant annet i artiklene sett på hvilke spørsmål som er stilt, budskapet, hva omtales eller ikke og hva som avbildes eller ikke.
- Det er mange historier om at kvinner er kreative og omsorgsfulle, mens menn er risikovillige og suksessfulle. Bildet av den dresskledde mannen og entreprenøren er altså intakt, sier hun.
Kvinnelig entreprenørskap blir forstått som noe annet enn klassisk entreprenørskap, og det er menn som tillegges de klassiske entreprenøregenskapene.

Hobby vs forretning

- Analysen viser også at avisene typisk tar bilder av kvinner i hjemmet, mens menn blir avbildet på kontoret. Menn blir også avbildet mer formelt kledd. Man ser også at kvinner får mer personlige spørsmål, blant annet om hvordan det er å være entreprenør og mamma, mens menn ikke får slike spørsmål.
Dette bidrar til et inntrykk om at menn driver forretning, mens kvinner driver hobby.
- Jeg tror det vil hjelpe hvis avisene omtaler kvinner som entreprenører, ikke bare etablerere. Jeg mener at det vil være holdningsskapende av media å løfte fram mer de suksessrike kvinnene som også driver big business. Det er ikke feil å drive cafe og klesbutikk, men det er kjipt å tro at det er eneste valget. En mer nyansert framstilling kan bidra til mer differensierte valg i framtida, sier Lystad.

Media kan påvirke

Media er noe av det som kan påvirke entreprenører om de skal starte og hvilken type bedrift de skal starte.
- Mer bevissthet rundt dette, kan bidra til å synliggjøre kvinnelige entreprenører på en bedre og mer riktig måte. Det er ikke bare media som har en jobb å gjøre, men en mindre stereotyp framstilling i media vil være et steg i riktig retning, sier Lystad.
Det er mange historier om at kvinner er kreative og omsorgsfulle, mens menn er risikovillige og suksessfulle. Bildet av den dresskledde mannen og entreprenøren er altså intakt

Publisert: 08.03.2017 13:13

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:07