Gaar sammen mot arbeidslivs kriminalitet
ÅLESUND: Anne Orheim i Arbeidstilsynet og politiførstebetjent i økonomi- og miljøavsnittet i Møre og Romsdal politidistrikt, Linn B. Erstad, synes at mange offentlige etater har et godt samarbeid i Møre og Romsdal. -Vi har blitt hverandres øre og øyner, og der vi kontakter hverandre når vi finner aktører som vi alle jakter på, sier de. 
Nytt

Går sammen mot arbeidslivs-kriminalitet

Arbeidslivskriminaliteten har blitt mer avansert og krevende og mange seriøse bedrifter taper oppdrag i konkurranse med useriøse aktører. 

Kristin Vidhammer
05.03.2018
Akrim stod på agendaen under NHO Møre og Romsdal sin HMS-dag i Ålesund i forrige uke.
- Dette har stort fokus og arbeidslivskriminaliteten er ganske kompleks. Derfor samarbeider vi og samordner oss. Vi reiser ofte ut på samla tilsyn, noe som vi opplever som veldig effektivt, sier Anne Orheim i Arbeidstilsynet og Linn B. Erstad i Politiet.
En av tendensene de ser, er mer og mer bruk av underleverandører.
- Vi opplever at heller ikke arbeiderne vet hvilke selskap de jobber for. Arbeidsgivere krever gjerne at arbeiderne selv må etablere selskap for at de selv kan gå fri. Arbeidsgiver dytter altså ansvaret ned på arbeidstaker, sier de.

Har inngått samarbeid mellom en rekke etater

Det er sju Akrim-senter i Norge, men ingen her i regionen. Imidlertid har flere offentlige etater i løpet av 2016 og 2017 inngått en samarbeidsavtale for å bekjempe arbeidslivskriminalitet i regionen.
I 2016 inngikk Skatteetaten, Arbeidstilsynet, Politiet og NAV en formell og forpliktende samarbeidsavtale, og i desember 2017 kom også Statens vegvesen og Kemneren inn som avtaleparter.
De har gjennomført flere tverretatlige kontroller og er ofte ute sammen. Politiet er med ved behov eller ved indikasjoner på straffbare forhold i forkant. Det er også tett dialog mellom politiets operative utlendingsenhet og samarbeidende etater. De samarbeider også med tollvesenet, mattilsynet, eltilsynet og mange flere.
Samarbeidet er vellykket ifølge aktørene.
- Vi får sjekket ut alle etaters interesse omkring aktører og vi får avsluttet useriøse aktører og minsket handlingsrommet som de har. Vi får sikret arbeidstakeres rettigheter og krevd inn ubetalte skatter og avgifter, sier de.

Kontakter også kunder

De mener det finnes mye arbeidslivskriminalitet også her i regionen, og der de fleste sakene ikke når ut i media. Bygg- og anleggsbransjen er det mye fokus på, og i fjor gjennomførte de også en større kontroll inn bilpleie for eksempel.
- Da kontaktet vi også kundene og satte søkelys på de, noe som er effektivt. Når man inngår så billige avtaler som de hadde gjort, mener vi det er riktig å ta en prat med kundene. Det har en god og oppdragende effekt.
I tillegg til å gå målrettet til verks mot enkelte aktører og bransjer utfra tips og forhåndskunnskap, kan de også ved generelt søk komme over mye.
- Vi kan velge oss ut et område og gjøre tilsyn på alle. Da vet vi ikke helt hva vi går til, men da kan vi treffe tilfeldige aktører som viser seg å ikke være registrert i det hele tatt - heller ikke i Norge. Uten et generelt søk hadde vi ikke funnet disse.

Arbeidsmiljøkriminalitet for å spare penger

De som driver arbeidslivskriminalitet, gjør dette for å spare penger. Dette ser de når det kommer til lønn, arbeidstid og innkvartering for eksempel.
- Siste året har vi hatt økt fokus også på innkvartering. Vi ser at mange bor under forhold der det er manglende sikkerhet og uverdige forhold. Derfor har vi også stanset mange innkvarteringer siste året fordi det er fare for liv og helse.
Det er en utfordring med blant annet kollektiv avstraffelse i disse miljøene.
- De tjener mye her i Norge i forhold til i sitt hjemland. Dette er selvfølgelig noe de er opptatt av og som de ønsker å beskytte. Mange kan også være truet og der man kjører kollektiv avstraffelse dersom de bidrar til at dette kommer fram i lyset.

Oppnår resultater

Politiet er den eneste etaten som har lov å kreve ID av personer. Siden Arbeidstilsynet og Skatteetaten ikke har den myndigheten, kan de få stor effekt av samarbeidet. Blant annet er det mange personer som bytter identitet.
Arbeidstilsynet kan stanse arbeidet i virksomheter og der et brudd på stansingsvedtaket er straffbart.
- Dersom det blir satt bare en spiker i på byggeplassen etter et stansingsvedtak, er dette straffbart. Da kan politiet også bortvise de fra stedet inntil de har levert nødvendig dokumentasjon.
I 2017 har samarbeidet ført til at det er blitt krevd inn flere hundre tusen kroner i ubetalte skatter og avgifter, og der over 100 er kontrollert tverretatlig. Kemneren har over tjue saker i arbeid som følge av Akrim-samarbeidet. Arbeidstilsynet har hatt over 150 saker, gjennom kontroller, kartlegging og veilledning, som følge av samarbeidet. Samarbeidet har ført til politianmeldelser og også uttransporteringer av personer med innreiseforbud til Norge. NAV har fått informasjon som har ført til mindre trygdeutbetalinger og tilbakebetalinger.
- Vi er avhengige av tips. Tips oss via hjemmesidene våre, så avgjør vi hva som er viktig informasjon, sier de.
Les også mer om samsarbeidet på NHO Møre og Romsdal sin
Les også mot arbeidslivskriminalitet.
LO mener at man må se
Vi har gjennomført flere tverretatlige kontroller og er ofte ute sammen.

Publisert: 05.03.2018 06:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:18