Fredrik Olav Friberg Tore Hovland Sjømatkompaniet foto sjømatkompaniet 11
SIKRER KAPITAL: Sjømatkompaniet-gründerne Tore Hovland (t.h.) og Fredrik Olav Friberg understreker at det er avgjørende å ha økonomiske muskler når de skal fortsette vekststrategien for selskapet. Foto: Sjømatkompaniet
Nytt

Har sikra millionutbytte etter jubelår

Nytt rekordår for Sjømatkompaniet, gjør at eierne sikrer muskler til videre vekst. Samtidig sikter de seg inn på nytt marked.

Marius Rosbach
16.04.2021

Årsrapporten for 2020 viser at det ble et nytt år med kraftig vekst og solide resultat for Sjømatkompaniet og Fisketorget-utsalget i Ålesund.

De gode resultatene gjør at eierne i Sjømatkompaniet har tatt utbytte på drygt 15 millioner kroner de to siste åra - fem millioner i 2019 og 10,7 millioner i 2020. Daglig leder Tore Hovland forsikrer at det ikke har tenkt til å strø om seg med pengene.

– Vi er tross alt sunnmøringer, og vi eierne har holdingsselskap. Vi mener det er både naturlig og fornuftig å sikre kapital om det skulle komme nye eventyr, forteller han.

Satser på dugnadssalg
Og nye eventyr er fiskemat-konsernet allerede i gang med, via selskapet Sjømatkompaniet Ålesund. Tidligere AaFK-direktør Henrik Hoff skal lede selskapet som skal være en tilrettelegger for dugnadssalg for lag og foreninger.

– Vi har hold på litt med slikt salg tidligere, men med Henrik på plass kan vi satse mer på dette. Samtidig ser vi for oss å gå mer inn på dagligvare framover, forteller Hovland.

Nytt rekordår og bedre lønnsomhet i fjor
Hovland starta opp Sjømatkompaniet sammen med Fredrik Olav Friberg og de to partnerne eier henholdsvis 30 og 70 prosent i selskapet.

De har hatt rakettvekst i flere år og i 2018 ble de kåret til Årets Gaselle av Dagens Næringsliv – en pris for landets mest rasktvoksende bedrifter.

Årsrapporten for 2020 viser at veksten fortsatte i koronaåret. Omsetninga på 233 millioner kroner, tilsvarer en vekst på mer enn 20 prosent.

Også lønnsomheta ble betydelig bedre enn året før. Et overskudd før skatt på nær 13 millioner, gjør at resultatmarginen klatrer opp til om lag 5,5, prosent (se tabell under).

De er også medeiere i Fisketorget Delikatesse i Ålesund sentrum. Her kom resultatet tilbake på plussida og hadde ny solid vekst i inntektene (se tabell under).

(saka fortsetter under)

Sjømatkompaniet AS
Årsresultat (i mill kr)
2020 2019
Driftsinntekter 233,3 191,5
Driftsresultat 13,2 9
Res. før skatt 12,9 8,9
Fisketorget AS
Årsresultat (i mill kr)
2020 2019
Driftsinntekter 24,3 20,9
Driftsresultat 1,8 -0,8
Res. før skatt 1,7 -0,8

– «Business as usual»
Økningen i dagligvare
er den korte forklaringa på hvorfor koronapandemien ikke skapte større problemer for selskapet som i hovedsak driver engrossalg av fisk og sjømat – både råvarer og ferdige produkt.

– Vi var usikre på hvordan det ville slå ut, men det viste seg jo at folk måtte spise mat uansett. For oss har det egentlig vært «business as usual», er Hovlands oppsummering av fjoråret.

Vi fokuserte på take away og alternative måter å levere maten på, og da viste det seg at folk var veldig flinke til å støtte oss som lokal bedrift
Tore Hovland

La om drifta på Fisketorget
Ved Fisketorget-utsalget i Ålesund ble de naturlig nok påvirka da hele landet stengte ned i fjor vår. Men takka være raskt omstilling, ble permisjonene avgrensa og varte i en kortere periode.

– Da nedstenginga kom, så trodde vi at vi ble nødt til å stenge. Men vi fokuserte på take away og alternative måter å levere maten på, og da viste det seg at folk var veldig flinke til å støtte oss som lokal bedrift, forteller Hovland.

Fisketorget hadde 11 årsverk i fjor, men fordi flere jobber i mindre stillinger, er tallet på ansatte rundt det doble. I Sjømatkompaniet er det tre årsverk.

La ned i Oslo
I løpet av fjoråret åpnet de også Havfruen Grorud Fisk i Oslo, etter noenlunde samme konsept som Fisketorget i Ålesund. Den satsinga er lagt på is og selskapet meldte oppbud i vinter.

– Det var en kombinasjon med at vi mista nøkkelpersonell og koronapandemien, som gjorde at det velta. Vi fikk ikke den boosten vi hadde venta, og fant ut at det var mest fornuftig å legge ned, forteller Hovland og legger til at de per nå ikke har noen planer om å gjøre et nytt forsøk i hovedstaden.

Publisert: 16.04.2021 11:00

Sist oppdatert: 16.04.2021 11:07

Mer om