Kjell Wiik Fishwell GOO Deye foto fishwell 11
FÅR INN NY EIER: Kjell Wiik fra Gursken i Sande, leder teknologiselskapet Fishwell fra Drammen. Nå får de inn nye eiere fra Egersund Group. Foto: Fishwell
Nytt

Henter kapital til programvareselskap

Ved hjelp av avansert kunstig intelligens skal teknologigründeren sørge for at færre fisk dør i merdene.

Marius Rosbach
02.12.2021

Fra Drammen leder den utflyttinga sunnmøringen Kjell Wiik teknologiselskapet Fishwell Technology.

Nå har de inngått en industriell samarbeidsavtale med OK Marine, et datterselskap i Egersund Group.

Skal vokse og ansette flere
Selskapene skal samarbeide om å utvikle flere, «praktisk anvendbare, digitale produkter til næringen», som det heter i en pressemelding fra Fishwell Technology.

Samtidig gjør de en emisjon som gjør at de får inn OK Marine og Egersund på eiersida.

– Vi henter kapital for å vokse og ansette flere. Vi er i gang med å rekruttere de dyktigste av de dyktige til å bli med videre, forteller Wiik til NETT NO.

Teller døde fisk
Forretningsideen til Fishwell dreier seg om å bruke videoteknologi og maskinlæring for å overvåke fisken i merdene.

– Utgangspunktet vårt var at det dør for mange fisk i merdene, så starta vi en dialog med Nofima og Havforskningsinstituttet, forteller Wiik.

Derfra begynte de å utvikle det som er blitt et avansert reguleringssystem kalt «Goodeye».

Via et «kontrollpunkt» registreres døde fiske med ulike data. Dette analyseres og kan brukes til å for eksempel å unngå trengsel – som kan være skadelig for fisken. Systemet brukes til å registrere både laks, ørret, rognkjeks og leppefisk.

(saka fortsetter under)

GOO Deye produktbilde foto fishwell 11
TELLER DØDFISK: Produktet kalt «Goodeye» teller dødfisk ved hjelp av videoteknologi og maskinlæring ved et «kontrollpunkt» på oppdrettsanlegget. Foto: Fishwell

– Ser et stort potensial

Fishwell Technology springer ut av selskapet Rtc Tech, som har flere aksjonærer fra ytre søre Sunnmøre. Wiik forteller at Rtc nå gjøres om til morselskap og selskapet er største aksjonær i Fishwell Technology.

– Dette er avansert AI – eller kunstig intelligens - som blir utviklet og videreført i Fishwell, fordi vi ser et stort potensial, forklarer han.

Utviklingsarbeidet har skjedd i samarbeid med Lerøy, blant annet ved anlegget deres ved Sandholmane sør for Aukra.

Invitert til Tekmar-konferansen
Denne uka var de invitert for og presenterte teknologien på Tekmar-konferansen 2021. Er automatisert dødfisktelling et bidrag til bedre produksjonsoppfølging, var spørsmålet som var utgangspunktet for innlegget.

Wiik er ikke i tvil om at svaret er ja. I tillegg til at løsningen skal kunne gi en betydelig innsparing på utgiftene, er den også enkel å ta i bruk påpeker han.

Publisert: 02.12.2021 16:27

Sist oppdatert: 02.12.2021 16:34

Mer om