Richard Grov Kontantstoetten er konkurransevridande
LOEN: Richard Grov fant løsning som vanligvis blir brukt i fartøy til å regulere temperaturen i basseng og bygg. Foto: Marius Rosbach
Nytt

Hotel Alexandra satser på offshoreteknologi

Har bestilt kjølesystem fra Hydroniq Coolers for å regulere temperatur i basseng og bygg.

21.02.2022

– Vi driver tradisjonsrike hoteller, men samtidig holder vi på med innovasjon for å gjøre virksomheten vår både mer effektiv og miljøvennlig. En del av dette arbeidet er å se etter nye tekniske løsninger.

Det sier Richard Grov, daglig leder hos Hotel Alexandra, i en pressemelding.

Bakgrunnen er at hotell-selskapet har gått til innkjøp av to kjølesystemer, som vanligvis brukes i motorrommet på havgående fartøy, som skal hjelpe med å regulere temperaturen i basseng og bygg til både Hotel Alexandra Loen og nabohotellet Hotel Loenfjord.

Henter vatn fra Nordfjorden
Leverandør er Ålesund-selskapet Hydroniq Coolers, som skal levere to av selskapets «Pleat» sjøvannskjølesystemer til hotellet.

Vanligvis brukes dette systemet til å redusere temperaturen i til hovedmotor og andre støttesystemer på skip ved hjelp av sjøvann, og dermed unngå overoppheting av motoren og andre kritiske systemer.

På hotellet skal selskapets «Pleat» varmeveksler imidlertid anvendes til å kjøle ned sjøvann som hentes fra Nordfjorden slik at vannet holder konstant to grader celsius. Pleat-kjøleren er koblet til en varmepumpe som konverterer det kalde sjøvannet til varmt vann som igjen brukes til oppvarming av badebasseng og rom på hotellet.

Bilde 2022 02 21 114339
AVTALE: Daglig leder i Hydroniq Coolers, Inge Bøen, sammen med en «Pleat» sjøvannskjøler. Foto: Hydroniq Coolers.

Første gang på fjordhotell
I pressemeldingen blir det vist til at årsaken til at man bruker en sjøvannsveksler er at man skal kunne hente varmeenergi fra sjøen til hotellets varmepumpe. Varmepumpeteknologi er kjent for å få mer energi ut av hver elektrisk kilowatt som puttes inn. Fordi sjøvann er et vanskelig medium, med groe og liknende, må varmeveksleren være enkel å vedlikeholde.

– Vi har tidligere tatt vår Pleat-kjøler fra sjø til fjells og installert den på et vannkraftverk, men dette er første gang vi anvender den på et fjordhotell.

- Det er nok et eksempel på hvordan vi i Norge kan anvende teknologier som er utviklet til offshorenæringen og maritim sektor til helt andre bruksområder, sier Lars Elling Gloppholm, salgssjef for ettermarked i Hydroniq Coolers.

Det er Riksheim Consulting frå Ålesund som har stått for innkjøpet. Riksheim Consulting leverer rådgivertjenester med spisskompetanse innen VVS, energi og klimateknikk.

Publisert: 21.02.2022 11:30

Sist oppdatert: 21.02.2022 11:48

Mer om