Klar for langvarig forskning paa maritim hoeyteknologi
AVTALE: Professor Sverre Steen ved NTNU leder Rolls-Royce University Technology Centre i Trondheim tid daglig, Rune Garen er prosjektet eier hos Rolls-Royce, og Oddvar Eide er sjefen for Marintek. 
Nytt

Klar for langvarig forskning på maritim høyteknologi

De har samarbeidet tett i ti år. I dag gikk startskuddet på nytt langvarig samarbeid mellom NTNU, Marintek og Rolls-Royce.

12.05.2015
Avtalen ble undertegnet under en seremoni ved havbassenget hos Marintek/NTNU på Marinteknisk senter på Tyholt i Trondheim.
Kommunikasjonsdirektør Anette Bonnevie Wollebæk ved Rolls-Royce sier at dette samarbeidet er svært viktig for Rolls-Royce.
- For oss er det vesentlig for innovasjon og utvikling at vi har så tett kontakt med forskingsmiljøet i Trondheim.
- Dette samarbeidet blir ikke mindre viktig framover, det blir heller mer viktig.
- Samarbeidet om utvikling av maritim høyteknologi har vært en suksess som kommer både akademia og den norske maritime næringen til gode.

Ingen tidsbegrensning

Det er nå ti år siden etablerte Rolls-Royce sammen med NTNU og Marintek et forskningssenter etter en unik modell i Norge, et Rolls-Royce University Technology Centre (UTC).
Den gangen var avtalen på nye fem. Nå er det ikke satt opp tidsramme.
- Dette er uansett en langvarig avtale, sier Bonnevie Wollebæk.
Det første formelle UTC-samarbeidet i Rolls-Royce startet i England i 1990. Siden er ordningen blitt global og dekker alle Rolls-Royce aktivitetsområder. Blant dagens totalt 31 sentre finnes det to UTC’er innenfor det maritime fagområdet, ett i Norge og ett i Sverige.
Rolls-Royce bygger disse akademiske partnerskapene på et langsiktig strategisk grunnlag. De skal gi konsernet tilgang til de beste akademiske forskningsmiljøene, og er samtidig en base for rekruttering av høyt kvalifiserte og motiverte mennesker.

Rolls-Royce betaler 25-40 %

Forskningsprosjektene er sponset av Rolls-Royce direkte. De støttes også av nasjonale instanser som Forskningsrådet i Norge og europeiske forskningsprogrammer.
UTC-samarbeidet er delfinansiert av Rolls-Royce med 25-40 prosent avhengig av antall pågående prosjekter, og mottar også god støtte fra Maroff-programmet til Norges forskningsråd.
Syv forskere og fire doktorgradstudenter er knyttet til senteret i Trondheim dag.

Fem PhD-prosjekter

I løpet av den foregående 10-årsperioden er fem PhD-prosjekter og tre post doc-prosjekter gjennomført. I tillegg kommer andre sentrale prosjekter særlig knyttet til effekten av teknologi for fremdriftssystemer og propeller.
Budsjettet for UTC for tiårsperioden 2005-2014 var 132 millioner kroner. Summen fordelte seg slik mellom partnerne:
Rolls-Royce: 57 mill.Norges Forskningsråd: 54 mill. NTNU: 13 mill. Marintek: 8 mill.
Rolls-Royce opplyser at kostnadsrammen og fordelingen er ventet å holde seg på samme nivå fremover.

Ledet av Rune Garen

Alle UTC’er verden over har en intern eier hos Rolls-Royce, som har det overordnede ansvaret, samt en direktør på forskningsstedet og en koordinator.
For senteret i Trondheim er eieren Rune Garen, direktør for forskning og utvikling innenfor propulsjon i Rolls-Royce Marine.
Professor Sverre Steen ved NTNU er direktør ved senteret. Koordinator er Leiv Vartdal, ansvarlig for hydrodynamisk forskning og utvikling i Rolls-Royce Marine.

Forskning og kommersialisering

Garen og Vartdal er til daglig ansatte hos Rolls-Royce i Ulsteinvik.
– UTC-strukturen gir en unik mulighet til å samarbeide langsiktig med NTNU og Marintek om prosjekter som er viktige for selskapet vårt. Samtidig er vårt eget engasjement nøkkelen til å konvertere kunnskap til robuste kommersielle produkter og teknologier.
- Denne kombinasjonen av forskning og kommersialisering er selve kjernen i UTC-samarbeidet, og vi ser at det fungerer, samt at potensialet er stort, sier Rune Garen, i en pressmelding fra Rolls-Royce.
Han opplyser at forskningen i UTC foregår under overskriften “Performance in a Seaway”.
– Prosjektene utføres av doktorgradsstudenter under veiledning av universitets egne folk, seier Garen.
Rolls-Royce opplyser at selskapet ønsker å konsentrere innsatsen om hvordan skip og propulsjon fungerer og blir påvirket over tid, med tanke på sikkerhet, drift, livsløp og miljø.

Skip blir forskningslab

I tillegg til UTC-programmet, har Rolls-Royce og NTNU (med deltakelse fra Marintek), enda et felles forskningsprosjekt. NTNU eier og opererer forskningsfartøyet Gunnerus. Til daglig benyttes fartøyet i havforskning, men det ble også bygget med en intensjon om å være et forskningsverktøy i seg selv.
Nå er Gunnerus blitt testfartøy for en ny type propeller (azimuth thrustere) drevet av permanent magnetmotorer. Akterskipet er blitt bygget om, og nå i vår er skipet klar til drift igjen med nye propeller som skal gå stillere og jevnere, utnytte energi mer effektivt og dermed bidra til mindre drivstofforbruk og lavere utslipp.
Instrumenter er installert om bord for å gi oss data om PM-thrusterne i bruk, mens fartøyet utfører sine vante forskningsoppgaver.
Dette samarbeidet blir ikke mindre viktig framover

Publisert: 12.05.2015 13:02

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:44