Kongsberg
VINDINSTALLASJON: De to vindinstallasjonsskipa til Cadeler blir av de største i sitt slag til å frakte og montere vindturbiner til havs. Skisse: Cadeler
Nytt

Kongsberg leverer til danske vindinstallasjonskjemper

Skal levere teknologipakker for 49 millioner euro til de Kina-bygde skipa.

07.07.2021

Kongsberg opplyser i en børsmelding onsdag at Kongsberg Maritime har signert kontrakt til en verdi av 49 millioner euro med det kinesiske verftet Cosco Shipping (Qidong) Offshore for leveranse av en industriledende teknologi for vindinstallasjonsskip (WTIV).

Avtalen inneholder omfattende teknologipakker for to nye NG-20000X WTIV-er, som Cosco bygger for det Danmark-baserte selskapet Cadeler.

Det blir vist til at KMs integrerte løsning for vindinstallasjonsskip vil være av stor betydning for både leveranse og drift av de nye fartøyene, som vil bli blant de største av sitt slag og i stand til å frakte og installere flere sett med vindturbiner med tilhørende fundament.

Thrustere og DP fra Kongsberg
Løsningen kombinerer thrustere, elektriske systemer og dynamisk posisjonering som vil gjøre skipet i stand til å opprettholde driften under alle forhold, samt en rekke digitale verktøy for bærekraftig ytelse og pålitelighet.

— Vi er genuint stolte av å kunne bidra med vår teknologiske ekspertise i alle maritime sektorer. Den skreddersydde løsningen vi har utviklet for vindinstallasjonsfartøy bygger på vår satsning for å legge til rette for, og oppmuntre til, bærekraftige marine operasjoner, sier Kongsberg Maritime-direktør Egil Haugsdal, i pressemeldingen.

Dekk på 5.600 kvadratmeter
Skipa får et dekksareal på 5.600 kvadratmeter, og der hovedkrana har en løftekapasitet på over 2.000 tonn på 53 meter.

Les mer her.

Den første av de nye fartøyene vil etter planen bli levert innen utgangen av 3. kvartal 2024. Den andre er forventet i første kvartal 2025.

Publisert: 07.07.2021 08:15

Sist oppdatert: 07.07.2021 08:33

Mer om