Koronakrisen Ulstein Heroey og A Alesund er mest utsatt
NÆRINGSLIVSMOTOR: Ulstein kommune er av kommunene som er mest utsatt for oppsigelser på grunn av koronakrisen, her fra Kleven Verft. Eksportkreditt er urolig for at de store motorene i næringslivet forsvinner.
Nytt

Koronakrisen: Ulstein, Herøy og Ålesund er mest utsatt

Ny rapport viser at i overkant av 3.000 eksportarbeidsplasser kan forsvinne i Møre og Romsdal i år.

01.04.2020
Det er analyseselskapet Menon Economics som laget analysen for Eksportkreditt Norge, der tallene er brutt ned på kommunenivå.
Og rapporten viser at koronakrisen kan få dramatiske følger på Nordvestlandet siden regionen er så eksportrettet.
I rapporten blir det slått fast at Møre og Romsdal er det suverent største eksportfylket målt i eksport per sysselsatt i næringslivet.
- Dette er dramatisk ikke bare for eksportbedriftene, eierne og arbeidstakerne som er direkte berørt, men også for mange lokalsamfunn og landet som helhet, sier administrerende direktør Otto Søberg i Eksportkreditt Norge, i en pressemelding.

Best for Sula, Ørsta og Sykkylven

I Møre og Romsdal har Menon identifisert Ulstein, Herøy, Vestnes, Kristiansund og Ålesund som de kommunene som er mest sårbare for oppsigelser. Dette fordi disse kommunene har en relativt høy andel sysselsatte innen maritim- og offshore leverandørindustri. Sula, Hustadvika, Ørsta, Surnadal og Sykkylven er de minst berørte kommunene.

Eksport på 89 milliarder

Rapporten som publiseres i dag viser at Møre og Romsdals eksport var på 89 milliarder kroner i 2019, tilsvarende 12 prosent total norsk eksport på 755 milliarder kroner, utenom olje og gass.
Møre og Romsdal er dermed det fjerde største fylket i Norge målt i eksportverdi. Maritim- og offshore leverandørindustri utgjør 24 % av fylkets eksport.
- Krisen får store, negative konsekvenser for eksportindustrien i fylket. I verste fall risikerer vi å miste kritiske verdikjeder, og maritim- og offshore leverandørindustri er spesielt utsatt.
- Dersom de store motorene i systemet blir borte, vil dette få konsekvenser for hundrevis av underleverandører. Derfor er det viktig å sikre at både lokale arbeidsplasser og nasjonale eksportrettede verdikjeder består, sier Søberg, i pressemeldingen.

- Avgjørende for nye næringer

Søberg er bekymret fordi maritim og offshore leverandørindustri ikke bare er viktig for dagens eksport, men også helt avgjørende for videreutviklingen av nye eksportnæringer og det grønne skiftet gjennom flytende havvind, grønn skipsfart og annen teknologiutvikling.
- Det er generelt en styrke at en kommune har høy eksport, fordi det vitner om at lokale bedrifter klarer å produsere varer og tjenester som kunder i utlandet etterspør, sier Søberg. Han viser til at eksportbedrifter gjennomgående er mer produktive og lønnsomme enn bedrifter som i hovedsak har sine kunder i Norge.

- Må handle nå

Leder Per Erik Dalen i GCE Blue Maritime sier at korona-pandemien og oljeprisfallet kommer på det verst tenkelige tidspunktet for den maritime næringen.
- Nå må vi ta offensive, nasjonale grep for å hjelpe næringen gjennom krisen og inn i fremtiden. Vi vet at havnæringene kommer til å vokse betydelig i tiårene fremover og Norge har som ambisjon å være verdens ledende havnasjon. Da må vi handle nå, sier Dalen, i en pressemelding.

Koronakrise og oljeprisfall

Analysen ser på konsekvenser av koronakrise og oljeprisfall for fire eksportnæringer (prosessindustri, sjømat, reiseliv, og maritim og offshore leverandørindustri). Disse representerer 70 prosent av norsk eksport, utenom olje- og gass.
I forrige uke (26. mars) ble rapporten som omtalte konsekvenser på nasjonalt nivå publisert. I dag slippes analyser på fylkes- og kommunenivå.
Bare kommuner med mer enn 1.500 ansatte i privat næringsliv er analysert på kommunenivå.
Dagens rapport kan lastes ned
Dersom de store motorene i systemet blir borte, vil dette få konsekvenser for hundrevis av underleverandører

Publisert: 01.04.2020 12:06

Sist oppdatert: 10.02.2021 14:55