Auto 8 8 Ålesund Terje Sildnes foto Ogne Auto 8 8
POPULÆRE MODELLER: Det er store forskjeller i de ulike bilmodellenes popularitet. Terje Sildnes Auto 8-8 har fordelen av å ha tre av dem. Foto: Auto 8-8/Ogne Øyehaug
Nytt

Kraftig brems i personbilsalget

Nedgangen i Møre og Romsdal over snittet nasjonalt, men hos Terje Sildnes i Auto 8-8 er det oppgang.

02.04.2024

I årets tre første måneder ble det registrert 1049 nye personbiler i Møre og Romdal. Det er en nedgang på 27,6 prosent sammenlignet med samme periode i 2023, viser bilsalgstatistikken for første kvartal.

På landsbasis er nedgangen 22 prosent.

2023 ligger an til å bli det andre året på rad med en markert nedgang i nybilsalget. Fra 2022 til 2023 falt antall registrerte nye personbiler med 27 prosent i Møre og Romsdal.

Nedgangen fra i fjor fortsetter
- Vi ser tydelig at dette også har fortsatt inn i 2024. Nybilsalget, som gjerne er en slags temperaturmåler på folks økonomi, gjenspeiler de økonomiske utfordringene mange opplever, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) i en pressemelding.

Det er OFV som utgir den månedlige bilregistreringsstatistikken, som viser hvor mange nye biler som er solgt.

Flere kontrakter
Statistikken teller nybilsalget ved levering og registrering av bilene, ikke når salgsavtalen blir inngått.

I starten av fjoråret hadde blant andre Terje Sildnes hos Auto 8-8 flere biler som var avtalt solgt året før, men som først ble levert i 2023. Samtidig falt antallet inngåtte kontrakter kraftig, noe som først ble fanget opp av statistikken fra andre kvartal og utover i 2023.

- Nå er det omvendt, sier Sildnes.

Kontraktsinngangen er på vei opp og mye høyere i første kvartal i år enn i første kvartal i fjor. Målt i antall biler er det en økning på 52 prosent i inngåtte salgsavtaler.

Sildnes nyter også godt av å ha bilmodeller som har økt salget i år, som biler fra Nissan og Hyundai.

I tillegg til Nissan og Hyundai er det bare MG, Audi, Polestar og Mazda som har modeller med økt registrert salg hittil i år.

Billigere modeller
Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken sier også at de som kjøper nytt vil ha billigere modeller.

- Nybilsalget har gått kraftig ned, spesielt i mars, men også i første kvartal sett over tid. Og nå velger de fleste mindre og mer prismoderate nye biler enn gjennom de siste fem, seks årene, sier han.

Færre brukthandler
Også brukbilhandelen har gått ned. Antall registrerte eierskifter på landsbasis endte på 111.205, som er en nedgang på knappe 10 prosent målt opp mot 2023, ifølge OFV.

Folk venter også med å sende bilen til opphugging. I første kvartal i år ble omlag 18.000 biler vraket, som er 6,5 prosent færre enn i samme periode 2023.

Publisert: 02.04.2024 14:31

Sist oppdatert: 02.04.2024 19:41

Mer om