Havila Capella ved Tersan montasje bent Martini foto Havila Kystruten Marius Rosbach 111
MÅ BETALE: En e-post fra Havila Kystruten-sjefen Bent Martini ble sentral i rettens vurdering av kravet fra Norwegian Marine Interior. Rederiet er dømt til å betale flere millioner for ekstraarbeid om bord på Havila Capella. Foto: Havila Kystruten/Marius Rosbach
Nytt

Kystruten dømt til å betale Molde-selskap

Havila-selskapet slipper store deler av regningen, men må likevel ut med millioner for innredningsarbeid.

Marius Rosbach
17.11.2022

Havila Kystruten må betale 3,1 millioner kroner til Molde-selskapet Norwegian Marine Interior (NMI) for arbeid om bord på det to første kystruteskipene.

Det kommer fram i en fersk dom fra Møre og Romsdal tingrett.

Får bare dekket rundt halvparten
Innredningsselskapet vant fram med prinsippet om at de hadde krav på ekstrabetaling for arbeid de utførte på Havila Capella i sluttspurten før levering.

Etter en gjennomgang av fakturane er retten likevel, kommet til at NMI kun får dekket rundt halvparten av kravet på rundt 6,1 millioner kroner.

Partene må dekke sine egne saksomkostninger, ettersom retten vurderer at også Havila-selskapet har fått medhold av betydning.

Leif Magne Langset Bernt Martini Stein Pettersen Foto Marius Rosbach 11
ÅLESUND: Styremedlem Leif Magne Langset (t.v.) i NMI under rettssaken i Ålesund. Havila Kystruten-sjef Bernt Martini (midten) og rederiet sin advokat Stein Pettersen på vei inn til rettssalen. Foto: Marius Rosbach

E-post fra Martini sentral
Sentralt i både rettssalen og dommen, er en e-post fra rederisjef Bent Martini 25. november i fjor.

«Vi gjør opp dette som avtalt direkte med dere og vi tar dialogen videre mot verftet», heter det i e-posten – som retten legger avgjørende vekt på.

Kystruten hevdet i retten at NMI har brutt kontraktskjeden med å rette et krav direkte mot Kystruten-selskapet. Til det bemerker retten at Havila-selskapet selv valgte å gå utenfor kjeden ved å hendvende seg til direkte til NMI.

Frifunnet for krav på ni millioner
Saka ble ført for retten i september og NMI krevde opprinnelig rundt 15 millioner kroner fra et datterselskap av Havila Kystruten.

Grunna sjukdom ble det ikke ført bevis for drøyt ni millioner kroner av kravet – og kystruten ble derfor frifunnet på det punktet.

Den delen av saka gjelder betaling for oppgradering møbler om bord på skipa. Kravet kan likevel bli tema i en eventuell ankesak mellom partene.

Publisert: 17.11.2022 11:33

Sist oppdatert: 17.11.2022 12:16

Mer om