Cecilie Myrseth Foto Marius Rosbach 11
OMSIDER: Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth legger frem kvotemeldingen på en pressekonferansen i Tromsø i
Nytt

Lanserer kvotemelding i dag

Se pressekonferansen til fiskeriminister Cecilie Myrseth.

12.01.2024

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth legger frem den lenge varslede Kvotemeldingen - regjeringen sitt forslag om hvordan fiskekvotene skal fordeles mellom ulike grupper fiskere - på en pressekonferanse i Tromsø.

"Dette er viktig politikk for kysten, og jeg ser veldig fram til å legge fram meldingen hjemme i Tromsø. Jeg mener vi med denne meldingen vil leve opp til det vi har sagt i Hurdalsplattformen om å sikre en mer rettferdig fordeling som sikrer bredde og mangfold i fiskeflåten og flere helårlige arbeidsplasser i lokalsamfunn langs hele kysten. Og at det blir en politikk som kan stå seg over tid", sier Myrseth i ei pressemelding.

Se pressekonferansen her

Kvotemeldingen er viktig fordi hvor stor andel hver fiskebåt og grupper av fiskebåter kan regne med å få fiske av den samlede kvoten ulike fiskeslag, påvirker inntektsnivå og lønnsomhet. Den er dermed også grunnlag for hvor store investeringer fiskerne kan og vil gjøre.

Erna Solberg (H) og hennes statsråder mislyktes i å få til et samlende kompromiss om å endringer i kvoteregelverket i løpet av åtte år i regjering.

Da Jonas Gahr Støre (Ap) overtok som statsminister satte Ap/Sp-regjeringen i gang arbeidet med sin kvotemelding. Det er den som kommer i dag.

I meldingen er det blant annet ventet svar på hvordan de tidsavgrensede strukturkvotene skal tilbakeføres og om dagens system skal endres på. En strukturkvote er en fiskekvote som blir overført fra en båt til en annen når kvoter blir samlet på færre fartøy. Strukturkvotene kan bare beholdes i en avgrenset tid. I dag blir strukturkvotene fordelt på alle båtane i same fartøygruppe når tiden er ute.

Etter pressekonferansen arrangerer Nærings- og fiskeridepartementet et seminar om kvotemeldingen. Deltagere fra flere bransjeorganisasjonar deltar, blant dem havfiskeflåtens organisasjon Fiskebåt og Norges Fiskarlag.

Seminaret startet klokken 13:00 og overføres på nett. Følg sendingen her.

Publisert: 12.01.2024 09:30

Sist oppdatert: 12.01.2024 13:20

Mer om