Et filter som skal stoppe mikro-plastpartikler fra klesvasken fra å bli spylt ut i avløpsvannet er idéen til ungdomsbedriften Mikromagi UB.
Mikroplast er små plastpartikler, som blant annet skilles ut fra plagg med syntetiske tekstiler. Utslipp fra vaskemaskiner er en viktig forurrensingskilde for mikroplast, og den vil de stoppe.
Grunnleggerne Vilde Skår Klock, Charlotte Valbøe Sæther Larsen, Stefania-Adina Neculai og Andrea Hareide Moltumyr går i andre klasse på Ålesund videregående skole, avdeling Fagerlia.
Stor økning i påmeldingen
De er tre av så langt i alt omlag 500 elever, som har etablert til sammen 36 ungdomsbedrifter i år.
Det kan bli enda flere, for fristen for å melde seg på går ut først 20. desember.
Lærer å etablere bedrift
– Det er generelt sett en økning i ungdomsbedriftselever i fylket vårt. Bak disse elevene finner vi lærere som ser verdien av virkelighetsnær læring, entreprenørskapsmetoder og kobling mot arbeids- og næringsliv som en del av skolehverdagen, sier Kristine Oda Walderhaug Sæther i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal.
Ungt Entreprenørskap arbeider for at elever og studenter skal lære om å etablere og drive bedrifter, og gjennom det også om nærings- og arbeidsliv.
Organisasjonen er tilbud både til ungdomsskoleelever (elevbedrifter), elever på videregående skoler (ungdomsbedrifter) og studenter (studentbedrifter).
Bedriftene er reelle juridiske selvstendige selskap, men med avgrensede muligheter til å ta på seg økonomiske forpliktelser og avvikles når skoleåret er omme. De elevene eller studentene som vil drive idéen sin videre, kan da gjøre om bedriften til et vanlig aksjeselskap.
Lærte om arbeidsmiljø og regelverk
Ungdomsbedriftsdeltakere fra de videregående skolene i Møre og Romsdal hadde sin første samling denne uken.
Der var blant annet arbeidsmiljø, inkluderende arbeidsliv, lovverk og regelverk tema, med innledere og veileder fra NAV Arbeidslivssenter.
I 2022 - sist elever fra videregående skoler i hele Møre og Romsdal var med i Ungdomsbedrift-programmet i regi av organisasjonen Ungt Entreprenørskap, deltok til sammen 140 elever på dette arrangementet. I år er det 210 deltagere.
De elevene og studentene som ønsker det, kan også melde bedriften sin på Ungt Entreprenørskap konkurransen, der vinnerne går videre til en nasjonal finale.
Fylkesfinalen for ungdomsbedrifter i Møre og Romsdal arrangeres 12. mars 2025.
Publisert: 27.11.2024 12:05
Sist oppdatert: 28.11.2024 08:43