Lover kontroll mot skattesnusk
ELLINGSØYA: Snorre Storset  (43) (i midten) tok tidligere i år over som administrerende direktør for  Nordea i Norge etter Gunn Wærsted. Fra 1. februar tok han også over ansvaret for hele Nordeas spare- og investeringsområde, Wealth Management. I dag var han sammen med Nils Helge Aarseth og Susanne T. Aarseth i Gustav Stokke/Møre Codfish Company.
Nytt

Lover kontroll mot skattesnusk

- Vi godtar ikke at kunder skjuler opplysninger for skattemyndighetene, sier  Snorre Storset, Nordeas nye Norges-sjef. I dag besøkte han Ålesund. Fisk er den nye oljen, sier Storset.

Kristin Vidhammer
04.04.2016
I den store skatteparadis-lekkasjen som Aftenposten og mange andre medier nå har skrevet om, kommer det fram at Nordea International Private Banking i Luxembourg er en av bankene som i en periode har tilbudt enkelte kunder løsninger med å etablere utenlandsk-registrerte selskaper.
- Nordea godtar under ingen omstendigheter at kunder skjuler opplysninger for skattemyndighetene. For å sikre at vår virksomhet i Luxembourg knyttet til utenlandsk-registrerte selskaper er fullstendig i overenstemmelse med lover, regler og våre policyer, kommer vi til å gjennomgå våre interne rutiner på disse områdene på nytt, sier Snorre Storset.
I tillegg til å bli leder for Nordeas norske virksomhet overtok Tingvollmannen Snorre Storset også som leder for hele spare- og investeringsområdet til Nordea nå 1. februar. Les forøvrig mer om bakgrunnen til Storset i faktaboksen under/ved siden av

.


Innførte nye rutiner i 2009

Ifølge Storset innførte Nordea allerede i 2009 proaktive tiltak.
- Mot slutten av 2009 iverksatte Nordea i Luxembourg proaktive tiltak utover standard i bransjen og det regelverket krevde, for å sikre at alle kundenes beholdninger og inntekter på konto ble rapportert til skattemyndighetene. Vi har også jobbet med dette siden, men ser nå at vi gjerne skulle iverksatt dette på et tidligere tidspunkt enn 2009, sier han.
Han presiserer også at fra og med 1. januar i år trådte det i kraft nye internasjonale regler som medfører at all relevant informasjon automatisk innrapporteres til aktuelle myndigheter.
Storset presiserer at utenlandsk-registrerte selskaper kan brukes som et juridisk og administrativt redskap for et fåtall kunder med svært kompleks internasjonal virksomhet.
- I slike tilfeller har Nordea en rekke prosesser som skal sikre at kundene innrapporterer opplysninger om kontoene sine til relevante skattemyndigheter.

Konsernsjefen i Nordea beklager

Nordea skriver også i en pressemelding i dag at å følge regelverket, er absolutt høyeste prioritet i banken.
- Vår policy når det gjelder skatterådgivning og våre etiske retningslinjer er klare: Vi skal ikke oppfordre kundene til eller tilrettelegge for skatteløsninger som oppfattes som skatteunndragelse. Gjennom pålagt og automatisk rapportering til myndighetene sikrer vi at kundene betaler skatt etter gjeldende regler. Det er beklagelig at vi ikke har hatt tilstrekkelige rutiner på plass tidligere, sier konsernsjef Casper von Koskull i pressemeldingen.

I Ålesund for å møte ansatte og kunder

I dag, mandag, var den nye Nordea-sjefen i Norge i Ålesund for å møte bankens ansatte. Storset vil i løpet av året reise rundt i Norge og møte alle Nordeas ansatte.
Etter allmøte med bankens ansatte, dro han på bedriftsbesøk til klippfiskprodusenten Gustav Stokke på Ellingsøya. Nordea i nordvest har en sterk posisjon innen fiskeri, og bransjeansvaret for fiskeri i Nordea ligger da også i Ålesund.
- Sjømat er en viktig del av år forretning, og er et område som har positiv utvikling og er i vekst. Fisk er den nye oljen som vi sier. Vi har en god markedsandel i nordvest, og Nordea har også hatt tradisjoner for dette gjennom tidligere tider, blant annet da banken var Kredittkassen og Sunnmørsbanken.

Sterk vekst innenfor investering og sparing

Når det gjelder spare- og investeringsområdet, er dette et marked som er i sterk vekst – både generelt i markedet og i Nordea.
- På dette området er Nordea den klart største aktøren i Norden, og vi forvalter verdier i størrelsesorden en tredjedel av oljefondet. I Norge har vi ca. 100 milliarder kroner som vi forvalter, og vår forvaltningsportefølje totalt økte 17 prosent i fjor.
Ifølge Storset er Nordea eneste aktøren i Europa som har ligget på topp-ti-lista alle de fire siste årene.
- På fondssalg- og forvaltning er vi en av de største aktørene i Europa, og der har vi en unik posisjon. Vi har kunder over hele verden, og nå kommer halvparten av nyinvesteringene fra globale kunder. Den øvrige halvdelen kommer fra Nordeas egne kunder.

Lite tradisjon for fond i Norge

Nordmenn har mindre tradisjon enn i mange andre land for å investere i aksjefond.
- Nordmenn har hatt tradisjon for å investere i eiendom og på bankkonto. Når rentene nå er lave, er det mange sparere og investorer som vurderer alternative investering- og sparemuligheter. Da bør man snakke med bankene og vurdere alternativer utfra risikoprofil og tidshorisont. Over tid gir aksjeinvesteringer bedre avkastning enn på konto. Men med økt usikkerhet i verdensøkonomien, ser vi også at vi selger mer av såkalt balansert risiko – og der fondet utgjør en kombinasjon av aksjer og renter. For å få avkastning, må man fortsatt ta litt risiko, sier Storset.
Sjømat er en viktig del av vår forretning, og er et område som har positiv utvikling og er i vekst

Publisert: 04.04.2016 20:00

Sist oppdatert: 10.02.2021 13:54