Ny eigar paa Moltustranda
KREVENDE Å KONKLUDERE: Mattilsynet tar ikke produksjonstillatelsen fra Atlantic Seafood på Moltustranda, men skriver at det var krevende å konkludere.
Nytt

Mattilsynet med krass kritikk

Får beholde produksjonstillatelsen - men må vise at driften blir bedre.

18.10.2022

Mattilsynet trekker ikke tilbake produksjonstillatelsen til Atlantic Seafood på Moltustrand. Likevel inneholder meldinga krass kritikk av selskapet.

«Mattilsynet har funnet det krevende å lande en konklusjon i saken. Dere har over lang tid vist manglende styring og kontroll med flere av de grunnleggende vilkårene for produksjon av fiskerivarer til tross fra omfattende virkemiddelbruk og veiledning fra vår side. Vi har fortsatt å finne alvorlige brudd på forhold vi både har pålagt dere å utbedre samt veiledet dere om tidligere selv etter at varsel om trekking av godkjenning var gitt dere», skriver Mattilsynet til Atlantic Seafood.

Det som likevel gjorde at selskapet får beholde produksjonstillatelsen er at Matttilsynet «har vektlagt den organisatoriske endringen dere har skissert oss, samt den viljen som dere siste tiden har vist på å lukke vedtak gitt dere», heter det i brevet.

Skal følges opp
Atlantic Seafood eies av den Litauen-bosatte nordmannen Daniel Andersen. Han startet ny fiskeforedlingsvirksomhet i anlegget på Moltustranda i 2020.

Bakgrunnen for at Mattilsynet varslet at produksjonstillatelsen kunne bli trukket tilbake, var blant annet funn under uanmeldt inspeksjoner i september og oktober.

Mattilsynet varsler at de vil fortsette å kontrollere selskapet, og at det må vise at driften blir bedre for å beholde tillatelsen:

«Videre drift forutsettes av at dere fremover kan vise at dere har styring og kontroll med at regelverket etterleves, og at Mattilsynet ikke avdekker forhold vi har veiledet dere omeller pålagt dere utbedring av tidligere. Vi vil kalle dere inn til et møte i nær fremtid, for å gå gjennom våre forventninger til videre drift, og klargjøre eventuelle uklarheter om der måtte være noen», skriver Mattilsynet.

Daglig leder tilstede
Mattilsynet lister i brevet opp flere forhold de vil legge vekt på ved fremtidige kontroller, blant annet at daglig leder «er tilstede og tar ansvar for at dere har på plass styring og kontroll».

Videre venter Mattilsynet at ansatte har den nødvendige kompetansen for å arbeide i en næringsmiddelbedrift, at internkontrollsystemet etterleves, at kvaliteten på fisken ikke forringes under produksjonen og at feil på fisk fjernes under produksjonen.

– Vi forventer at forhold som vi har veiledet dere om eller pålagt dere utbedringer av tidligere, ikke oppstår på ny, skriver Mattilsynet til slutt.

Publisert: 18.10.2022 16:31

Sist oppdatert: 18.10.2022 20:48